DNieuws

Het kabinet wil toestaan dat een lichaam na overlijden wordt opgelost in een warme vloeistof, een proces dat resomeren heet. Dit is een duurzamer alternatief voor begraven en cremeren. In 2020 gaf de Gezondheidsraad al positief advies over resomeren, en het kabinet maakte plannen om dit mogelijk te maken.

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken heeft een voorstel voor een nieuwe wet gepubliceerd, waar burgers en organisaties hun mening over kunnen geven. Later gaat het voorstel naar de Tweede Kamer. Uitermark zegt dat er al jaren interesse is in resomeren in Nederland. In 2017 bleek uit onderzoek dat een kwart van de mensen deze methode zou overwegen. Het kabinet wil hierop inspelen. Naast resomeren blijven andere opties, zoals begraven, cremeren, het lichaam beschikbaar stellen voor wetenschap of een zeemansgraf, gewoon mogelijk.

Het kabinet vindt het belangrijk dat het lichaam van een overledene met respect wordt behandeld en dat de wensen van de nabestaanden worden gerespecteerd. In het wetsvoorstel staan ook andere veranderingen, zoals de mogelijkheid om binnen 24 uur een begrafenis te regelen, wat belangrijk is voor joodse en islamitische tradities. Daarnaast krijgen artsen en de politie meer mogelijkheden om onderzoek te doen bij een niet-natuurlijke dood.

Bij resomeren wordt het lichaam gewikkeld in doeken en zonder kist in een cilinder geplaatst. Het lichaam wordt dan onder hoge druk opgelost met water en een chemische stof. Alleen de botten blijven over. “Die worden gedroogd en veranderen in een fijn, natuurlijk poeder,” legt Sabrina Franken van uitvaartonderneming Yarden uit. “Dit poeder kan begraven worden of aan de nabestaanden worden gegeven.”

Franken zegt dat resomeren beter is voor het milieu dan cremeren. “De as is schoner, omdat er geen kist of andere materialen bij zitten. Ook wordt er maar de helft van het gas gebruikt vergeleken met cremeren.” Het water dat overblijft, wordt teruggegeven aan de natuur. Aan het einde van het resomeren wordt het water gemengd met zuur, zodat het helemaal schoon en veilig is, zonder DNA erin. De kist die bij de uitvaart gebruikt wordt, kan daarna opnieuw worden gebruikt.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud