Een kind uit het buitenland adopteren mag niet meer, heeft demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming besloten. Wie nu nog bezig is met een adoptieprocedure, mag daarmee doorgaan, maar nieuwe opstarten is niet meer mogelijk.
De SP had in de Tweede Kamer gevraagd om een plan om buitenlandse adoptie langzaam af te bouwen. De SP kreeg steun van meerdere partijen, waaronder PVV, VVD, BBB, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, FvD en JA21.
Eerst wilde Weerwind alleen de gevolgen en mogelijkheden van een adoptiestop onderzoeken, maar hij heeft toch besloten tot helemaal stopzetten. Hij vindt het wel belangrijk dat de adoptiestop in stappen wordt doorgevoerd.
Kandidaat-adoptieouders met een BKA-nummer kunnen doorgaan met hun procedures. Maar het kan zijn dat sommige procedures toch niet afgerond kunnen worden i.v.m. de adoptiestop.
Over adoptie uit het buitenland wordt al jaren gepraat. Het werd in 2021 stilgelegd na een vernietigend rapport over misstanden, bijvoorbeeld dat kinderen werden ontvoerd of verkocht voor adoptie.
Daarna maakte minister Weerwind adoptie uit acht landen alsnog mogelijk: de Filippijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Bulgarije en Portugal. Maar dat wordt dus ook stopgezet.
De SP zegt dat buitenlandse adoptie op lange termijn geen goede oplossing is voor kinderbescherming. De SP vindt dat het verplaatsen van kinderen niet altijd goed is en dat ze beter af zijn als ze opgroeien in hun eigen regio. De SP wijst ook op de misstanden.
De Landelijke Vereniging voor Adoptiegezinnen erkent de problemen die in het rapport van 2021 zijn genoemd, maar denkt niet dat een adoptiestop de juiste oplossing is. Volgens de vereniging zijn kindertehuizen schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen, en adoptie kan hen helpen herstellen.
Een internationale kinderbelangenorganisatie is juist blij met de adoptiestop. Volgens de organisatie kan Nederland niet controleren hoe de adoptie tot stand is gekomen. Daardoor is nooit zeker of dat op de juiste wijze is gegaan.