DNieuws

De organisatie van het internationale festival Clin d’oeil dat van 4 tot 7 juli 2024 in Reims zal plaatsvinden, maakte afgelopen vrijdag via een video op de sociale media bekend dat Israël geen gastland meer is van het festival. Op deze video kwamen vragen en kritiek. Om de situatie rondom dit besluit te begrijpen heeft Médiapi [de Franse DNieuws, red.] contact opgenomen met de directeur van het festival, David de Keyser. 

De Keyser zegt dat het festival, dat om de twee jaar wordt gehouden, een gastland verwelkomt om zijn cultuur, taal en artistieke creaties te belichten. Meer dan een jaar geleden viel de keuze op Israël. Hiervoor werd er gekeken naar verschillende eisen zoals: 

  • de afwisseling van continenten als gastland, 
  • de mogelijkheid om gevarieerd artistiek inhoud te bieden, 
  • de aanwezigheid van een goede infrastructuur zodat mensen tussen het festival en de artistieke producties kunnen reizen. 

Door de situatie met Israël en Hamas in de Gazastrook was er eerst onzekerheid bij het festival en het gastland. Eerst was er geen communicatie meer mogelijk tussen de organisatie van het festival en de dove Israëliërs. Daarna werd duidelijk dat beide nog niet kunnen overzien wat de gevolgen zijn van de situatie met Israël en Hamas.  

Toen heeft de Israëlische Dovenschap aangegeven zich liever zich terug te trekken, waarna er werd besloten om Israël geen gastland meer te laten zijn van het festival. 

Vorige week woensdagavond hadden de voorzitter van de Israëlische Dovenschap en De Keyser online contact om het besluit helder te krijgen. Tijdens deze meeting kwamen er ook andere vragen naar voren, met name over de veiligheid van de festivalbezoekers, vanwege mogelijke spanningen tussen dove Israëliërs en dove Arabieren. De Keyser bevestigde hierbij het belang om de veiligheid van alle deelnemers te waarborgen. 

De Keyser zegt dat het festival geen partij kiest voor Israël of Palestina; zijn hoofddoel is om alle doven te kunnen verwelkomen, ongeacht hun afkomst en religie, en om de dovengemeenschap en de kunsten in gebarentaal te vieren. 

Artikel: Sarah Massiah / Médiapi
Vertaling+revisie: Jos de Winde

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud