Criminelen doen zich steeds vaker voor als bankmedewerker om mensen op te lichten. Ze bellen of appen slachtoffers en zeggen dat hun bankrekening in gevaar is. Daarna halen ze hen over om geld over te maken naar een ‘veilige rekening’. Soms komen de oplichters zelfs aan de deur om een pinpas op te halen. In werkelijkheid stelen ze het geld van de slachtoffers.
Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat het aantal meldingen van deze vorm van fraude sterk is gestegen. In 2024 waren er 6.057 meldingen van bankhelpdeskfraude. 253 mensen verloren samen 5,46 miljoen euro. In 2023 waren er 1.514 meldingen en verloren 228 slachtoffers samen 3,28 miljoen euro.
Fraudeurs worden steeds slimmer. Ze gebruiken persoonlijke informatie, vaak verkregen via phishingmails of datalekken, om vertrouwen te winnen. Dit maakt het moeilijker om echt en nep van elkaar te onderscheiden.
Een 72-jarige vrouw uit Amersfoort dacht haar spaargeld veilig te stellen. Een nepbankmedewerker overtuigde haar om ruim 30.000 euro over te maken. Pas later ontdekte ze dat ze was opgelicht.
De Fraudehelpdesk waarschuwt mensen om altijd voorzichtig te zijn bij telefoontjes of appjes van ‘bankmedewerkers’. Banken zullen nooit vragen om pincodes of geld over te maken. Twijfelt u? Neem dan zelf contact op met uw bank.
Banken vragen de overheid om de wet aan te passen. Ze willen kunnen controleren of iemand aan het bellen of appen tijdens een geldoverschrijving. Dit is nu nog niet toegestaan. Volgens banken kan dit helpen om fraude sneller te herkennen en slachtoffers te beschermen.
