Sinds afgelopen donderdag 29 februari is het openbare leven in en rond de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, bijna stilgevallen door bendegeweld.
Afgelopen zondag werd een van de grootste gevangenissen van Port-au-Prince aangevallen door bendes, waarbij er duizenden gevangenen zijn bevrijd. Hierna zijn er ongeveer 15.000 Haïtanen weggevlucht uit de hoofdstad.
Waarom is er zoveel bendegeweld?
Verschillende criminele groepen lijken samen te werken tegen de Haïtaanse regering van premier Henry. De machtige bendeleider Jimmy Chérizier, alias ‘Barbecue’, wil het land “bevrijden” en eist dat Henry aftreedt.
De vorige president werd in 2021 vermoord. Premier Henry nam het werk van de vorige president over. Hij had beloofd om dat tijdelijk te doen en nieuwe verkiezingen te laten komen. Maar er zijn nog steeds geen verkiezingen geweest.
Premier Henry was vorige week naar Kenia gegaan om daar te praten over een internationale militaire missie om het bendegeweld tegen te gaan. Het was daarna niet bekend waar hij was en wanneer die missie begint. Maar vanmorgen werd duidelijk dat hij op het Caraïbische eiland Puerto Rico is, en niet meer teruggaat naar Haïti.
Amerika geeft bijna 185 miljoen euro uit om de illegale wapenexport naar de bendes in Haïti te stoppen, aangezien veel wapens uit Amerika komen. Frankrijk en Canada bieden ook financiële en logistieke steun aan de militaire missie.
Er is nu ook cholera uitgebroken in de sloppenwijken van de stad. Cholera is een hele besmettelijke ziekte waarvan je zeer dunne diarree krijgt. De sloppenwijken zijn wijken waar mensen in zeer grote armoede leven. De huizen daar zijn vaak gebouwd uit afval.
Volgens Unicef leeft ongeveer 60% van de Haïtianen in armoede, vooral in de sloppenwijken van de hoofdstad waar 80% van de bendes actief is. Volgens de Verenigde Naties zijn vorig jaar bijna 5000 mensen omgekomen door bendegeweld.