DNieuws

 
Toen Webby van den Berg in haar tijdelijke hogere functie om loonsverhoging vroeg, kreeg ze een afkeurende reactie van haar leidinggevende: “Waarom willen jullie vrouwen altijd meer geld?”.

Deze reactie staat niet op zichzelf; veel vrouwen vertelden aan vakbond FNV over zulke ervaringen. Dit was voor Equal Pay Day (Dag van Gelijk Loon, vert.) dat elk jaar op 14 november is. Vanaf deze dag werken vrouwen in Nederland symbolisch de rest van het jaar “voor niks” vanwege de loonkloof met mannen. Dat verschil is gemiddeld 12%. Met andere woorden: vrouwen zouden dit jaar gemiddeld ruim een maand extra moeten werken om hetzelfde betaald te krijgen als mannen. 

Webby, die in de beveiliging werkt, ontdekte dat zij minder kreeg betaald voor nachtdiensten dan mannelijke collega’s. Toen ze naar hun salarissen vroeg, bleek dat mannen in dezelfde functie niet alleen meer verdienden, maar ook vaker een loonsverhoging kregen. Webby denkt niet dat vrouwen slechter onderhandelen; volgens haar wordt het hen gewoon moeilijker gemaakt. 

De Europese Unie (EU) heeft nieuwe regels gemaakt voor openheid over lonen. In die regels staat dat bedrijven in de EU open moeten zijn over de salarissen van hun werknemers. Als het loonverschil tussen mannen en vrouwen in dezelfde functies zonder goede reden meer dan 5 procent is, moeten bedrijven dit aanpassen. 
 
Toch blijft de loonkloof in Nederland bestaan. Dit komt voor een deel doordat vrouwen vaker in lager betaalde sectoren werken, zoals zorg en onderwijs. Zij hebben ook minder vaak topfuncties. Het Sociaal en Cultureel Planbureau zegt daarnaast dat er weinig topfuncties in deeltijd zijn, wat vooral parttime werkende vrouwen beperkt in hun loopbaan. Ook blijkt uit onderzoek dat vrouwen die onderhandelen negatiever beoordeeld worden dan mannen.  

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud