Zain Syed komt uit Pakistan, heeft de Japanse nationaliteit en woont al jaren in Japan. Gisteren vertelde hij op een persconferentie over zijn aankomende rechtszaak tegen de Japanse overheid. Hij klaagt de overheid namelijk aan voor etnisch profileren.
Wat is etnisch profileren? Het betekent dat mensen door de politie worden verdacht alleen maar op hun huidskleur, ras of nationaliteit. Dat is discriminatie.
Syed vertelde hoe hij en twee anderen van buitenlandse afkomst regelmatig worden staande gehouden door de Japanse politie. Door deze ervaringen hebben zij besloten om de rechtszaak aan te spannen. Zij willen voor elke persoon een schadevergoeding van 20.000 euro. Zij willen ook dat de politie ophoudt met etnisch profileren. De rechtszaak is gisteren begonnen in Tokio.
Syed verhuisde op achtjarige leeftijd met zijn ouders van Pakistan naar Japan. Op zijn dertiende kreeg hij de Japanse nationaliteit. Maar hij wordt nog steeds regelmatig gevraagd naar zijn verblijfsvergunning. Hij deelt voorbeelden waarbij hij voor zijn eigen huis werd aangehouden en gefouilleerd, zelfs nadat hij had aangegeven een Japans staatsburger te zijn. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor zijn reputatie.
De andere aanklagers hebben ongeveer dezelfde ervaringen. Matthew, van Polynesische afkomst, zegt bijvoorbeeld dat hij sinds 2002 meer dan zeventig keer is aangehouden en ondervraagd.
Dit is niet de eerste keer dat de politie van etnisch profileren wordt beschuldigd. In 2022 werd bijvoorbeeld een Japanse man met dreadlocks en een Keniaanse achtergrond aangehouden, waarbij de agent opmerkte dat mensen zoals hij vaak “drugs bij zich hebben”.
Volgens een onderzoek heeft meer dan 62% van de buitenlandse inwoners confrontaties gehad met de politie zonder duidelijke reden. De advocaat van de aanklagers zegt dat het gedrag van de politie in strijd is met de Japanse grondwet en de waarden van respect voor het individu.
Japan heeft een groot tekort aan arbeidskrachten. Volgens onderzoek heeft het land in 2040 een tekort van meer dan 11 miljoen mensen. Een van de manieren om dit gat te vullen is door immigratie te stimuleren.
Volgens de advocaat van de aanklagers maakt de overheid het moeilijk om buitenlanders aan te trekken. Het ondervragen gebeurt op straat, dus mensen zien het en denken dat ze criminelen zijn. Het versterkt een stigma.
Het aantal mensen dat er ‘buitenlands’ uitziet, maar geboren en opgegroeid is in Japan, neemt alleen maar toe, zegt Syed. Hij wil niet dat de volgende generaties dezelfde problemen hebben door etnisch profileren. Hij hoopt dat de Japanners zich meer bewust worden van het probleem.