Margaux Houiche, een 29-jarige dove Franse vrouw, wacht al tien jaar op gerechtigheid. In 2015 deed ze, op 20-jarige leeftijd, aangifte van verkrachting tegen haar dove pleegvader. Ze hoopte op een snelle rechtszaak, maar het onderzoek verliep traag. Acht jaar lang hoorde ze niets. Pas in 2023 werd de pleegvader officieel in beschuldiging gesteld, maar haar zaak is nog steeds niet afgerond. De lange wachttijd heeft haar veel frustratie en verdriet bezorgd.
Margaux werd op haar twaalfde in een pleeggezin geplaatst. Op haar achttiende werd ze slachtoffer van seksueel misbruik. Uiteindelijk besloot ze op haar twintigste weg te gaan. Haar verhaal werd in december 2024 gepubliceerd in een Franse krant. Margaux hoopt dat deze media-aandacht helpt om haar zaak te versnellen. De advocaat van de pleegvader wilde geen commentaar geven.
De publicatie van het artikel gaf haar erkenning, maar haalde ook pijnlijke herinneringen op. Op sociale media kreeg ze veel steun, maar juridisch is er niets veranderd.
Het wachten valt haar zwaar. “Soms voel ik me depressief en angstig. Ik was bang om hem tegen te komen in de kleine dovengemeenschap, en dat is gebeurd. Dat heeft me diep geraakt,“ vertelt ze. Ze vindt het onacceptabel dat het onderzoek zo lang duurt en wil dat de pleegvader gestraft wordt.
De Franse krant onderzocht waarom justitie zo traag werkt en ontdekte dat rechtbanken overbelast zijn. Sommige andere zaken krijgen voorrang.
Margaux vindt dat er dringend veranderingen nodig zijn. “Vrouwen moeten voorrang krijgen bij rechtszaken. Ook is de toegankelijkheid voor doven slecht. Justitie zet geen gediplomeerde tolken in, maar intermediairs. Veel tolken weigeren dit werk omdat het slecht betaald wordt,” zegt ze.
Toch blijft ze vechten, niet alleen voor zichzelf, maar voor alle slachtoffers in dezelfde situatie. “We moeten het taboe doorbreken en onze rechten opeisen,” benadrukt ze. Als er niets verandert, overweegt ze een klacht in te dienen tegen het gerechtelijk systeem.
Margaux is niet de enige met dit probleem. Volgens een studie uit april 2024 wordt 86% van de zaken rond seksueel geweld zonder gevolg gesloten.