Op zondag 10 september kwam de storm Daniel over het oosten van Libië. Hierdoor kwamen er verwoestende overstromingen in grote delen van de regio. Vooral de stad Derna is zeer zwaar beschadigd door deze natuurramp. Twee dammen in een rivier ten zuiden van de stad gingen kapot. Hierdoor spoelden hele woonwijken met mensen weg. Grote delen van de stad kwamen onder water. Het water kwam zelfs tot 3 meter hoog, waardoor hele flatgebouwen werden vernield en mensen onder puin en modder kwamen.
De Libische Rode Halve Maan (de Libische Rode Kruis, red.) meldde gisteren 11.000 doden en 20.000 vermisten, maar die aantallen werden later tegengesproken door de Internationale Rode Halve Maan. Daarnaast zijn duizenden gezinnen dakloos geworden. Men verwacht dat het aantal slachtoffers van de overstromingen nog hoger wordt.
Meteen na de ramp kwamen hulpverleners van de Libische Rode Halve Maan naar het gebied om te helpen. Maar de wegen zijn zeer zwaar beschadigd, waardoor de hulpverlening moeilijk gaat. Wegen zijn overspoeld en onbegaanbaar, en communicatielijnen en elektriciteitsnetwerken zijn uitgevallen.
Het getroffen gebied (bron afbeelding: NOS.nl)
Een van de oorzaken van deze ramp is waarschijnlijk omdat de wegen niet goed zijn onderhouden. In Libië is er al jaren een burgeroorlog tussen 2 verschillende regeringen van het oosten en van het westen, waardoor de afgelopen jaren te weinig aandacht is besteed aan het onderhoud van bruggen en wegen. Ook is er een groot gebrek aan middelen.
De Libische Rode Halve Maan waarschuwt dat er ook explosieven van de burgeroorlog liggen op het overstroomde land.
De internationale gemeenschap maakt zich zorgen of de noodhulp wel naar het oosten van Libië kan door de burgeroorlog. Toch heeft de regering van het westen in Libië al 14 ton aan hulpgoederen naar het oosten gestuurd. Bovendien heeft deze regering 380 miljoen euro beloofd voor de wederopbouw van Derna. Deze regering wordt gesteund door de internationale gemeenschap.
De internationale gemeenschap gaat ook hulp bieden. Nederland heeft aangeboden om ICT-specialisten, technici en landmeetkundigen te sturen om te helpen bij de wederopbouw Andere landen sturen medische teams, tenten, helikopters en graafmachines. De EU heeft al eerder onderdak, generatoren, voedsel, ziekenhuistenten en watertanks naar Libië gestuurd.