DNieuws

Vandaag, 3 oktober 2023, krijgt de Curaçaose nationale held Tula eerherstel van de Nederlandse regering. Dit gebeurt precies 228 jaar nadat het koloniale bestuur van Curaçao hem op een afschuwelijke manier ter dood bracht als straf voor zijn leidersrol in de grootste opstand van tot slaaf gemaakten die ooit op Curaçao plaatsvond. Het initiatief voor dit eerherstel is genomen door een Curaçaose comité. 

Tula is al in 2010 door de regering van Curaçao tot nationale held uitgeroepen. Jaarlijks wordt op 17 augustus, de dag waarop de opstand begon in 1795, zijn moed herdacht tijdens Dia di Lucha pa Libertat, wat letterlijk vertaald ‘Dag van de Strijd voor Vrijheid’ betekent. 

Tula had de leidersrol van de Curaçaose opstand van tot slaaf gemaakten van 1795. Hij was goed op de hoogte van de verschrikkelijke werkomstandigheden van tot slaaf gemaakten, niet alleen op Curaçao, maar ook elders in de wereld. 

Tula had gezien dat de slavernij door de Fransen werd afgeschaft tijdens de revolutie in 1794. Frankrijk was toen de baas van Nederland. Tula zag dit als een teken dat ook de tot slaaf gemaakten op Curaçao het recht hadden om zich van hun ketenen te bevrijden.  

Tula (bron afbeelding: Wikipedia)

De opstand van 1795 begon toen ongeveer vijftig tot slaaf gemaakten op de plantage Knip het werk neerlegden, onder leiding van Tula. Deze Nederlandse plantage lag in het westen van Curaçao. De opstand verspreidde zich snel naar andere plantages in dat gebied. Ongeveer 2.000 tot slaaf gemaakten sloten zich aan. Hun eis was eenvoudig maar krachtig: vrijheid. De opstand werd uiteindelijk tegengehouden bij een andere plantage, toen het leger dichtbij kwam. 

Op deze plantage probeerden de Nederlandse kolonisten te bemiddelen om nog meer bloedvergieten te voorkomen. Tula echter bleef vastberaden en eiste de vrijheid voor zijn medestanders. Hij verwees daarbij naar de successen van tot slaaf gemaakten in de Franse kolonie St. Domingue (nu Haïti) en de idealen van de Bataafse Republiek in Nederland. 

Toen besloten de Nederlanders met geweld in te grijpen. Tula en zijn medestanders werden gearresteerd en vastgehouden in Fort Amsterdam in Willemstad. Onder martelingen hield Tula lang stand, maar uiteindelijk brak hij en bekende hij de leider van de opstand te zijn. De straf die volgde, met radbraken, het branden van hun gezichten en onthoofding, was buitengewoon wreed, zelfs naar de normen van die tijd. 

Dit eerherstel laat zien hoe belangrijk het is om historische personen zoals Tula te begrijpen en te eren, omdat hij vocht voor vrijheid en gelijkheid. Tula’s moed en strijd blijven een inspiratiebron voor toekomstige generaties, terwijl zijn nalatenschap eindelijk de erkenning krijgt die het verdient. 

Tijdens het avondprogramma op Curaçao waarbij Tula het eerherstel krijgt, zal staatssecretaris Van Huffelen namens de Nederlandse regering een toespraak houden, net als de premier van Curaçao, Gilmar Pisas. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud