DNieuws

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een artikel gepubliceerd met nieuwe cijfers over het energieverbruik per Nederlander.

In 2022 is het totale energieverbruik per Nederlander verder gedaald naar 154 gigajoule. Dat betekent dat dit niveau ongeveer hetzelfde is als het niveau van 1970. Het is wel nog altijd 11 keer hoger dan in 1800.

Hoe komt het dat het vorig jaar zo laag was? Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De energieprijzen stegen toen flink. De mensen werden toen bang voor een hoge energierekening, en gingen minder energie gebruiken. Nu zijn de energieprijzen flink gedaald.

Het energieverbruik per Nederlander was het hoogst tussen 1995 en 2010, en daalt sinds 2013. Deze daling komt door het energiezuiniger worden van woningen en auto’s. De winters worden ook steeds zachter, waardoor er minder gas wordt verbruikt voor de verwarming.

Bron afbeelding: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Tussen 1960 en 1973 gebruikten we veel meer energie van fossiele brandstoffen, vooral aardolie en aardgas. Maar door de 1e oliecrisis in 1973 werd het energieverbruik daarna niet meer zo snel groter. Toen was er een moeilijke economische tijd, en mensen begonnen meer na te denken over hoe ze energie konden besparen. Ze begonnen huizen beter te isoleren. Er waren zelfs dagen waarop je niet met de auto mocht rijden (autoloze zondagen). Er werden ook maatregelen genomen in de industrie om minder energie te gebruiken.

Het energieverbruik groeide langzaam voor vele jaren en bereikte een recordniveau in 2010. Maar sinds 2013 begon het te dalen, zelfs als de bevolking in Nederland bleef groeien.

Tot 2018 was meer dan 90 % van de verbruikte energie in Nederland afkomstig van fossiele brandstoffen. In 2022 was dit 83 %.

Vanaf 2015 is er meer aardgas vanuit andere landen naar Nederland gekomen omdat er minder aardgas uit Groningen werd gehaald. Hierdoor zijn we meer afhankelijk geworden van energie die we uit andere landen halen. In 2022 was deze afhankelijkheid zelfs 77 %.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud