DNieuws

De Europese natuurherstelwet wordt tóch ingevoerd. Gisteren stemden de ministers van milieu uit de 27 EU-lidstaten hierover. Oostenrijk wilde het plan eerst niet steunen, maar daarna toch wel. 

De Europese Commissie wil met de wet natuurgebieden herstellen. Vooral de landbouwsector was tegen de strengere milieuregels. De boeren ervaren de wet als bedreigend voor hun bedrijven. 

In de wet staat dat tegen 2030 herstelmaatregelen genomen moeten worden voor 30 procent van de beschadigde natuurgebieden. Tegen 2050 moet er voor 90 procent van deze gebieden een herstelplan zijn. Alle lidstaten moeten hun eigen herstelplan maken op basis van deze wet. 

Vijf jaar geleden begon de EU met ambitieuze klimaat- en milieuplannen, maar er kwam veel weerstand. Overal in Europa protesteerden boeren tegen de plannen. 

Verschillende landen trokken daarom hun steun voor de wet in, waaronder Nederland. Afgelopen maart gaf demissionair minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) aan, onder druk van de nieuwe Tweede Kamer, met ’tegenzin’ tegen de wet te stemmen, omdat Nederland de stikstof- en waterkwaliteitsdoelen niet zou kunnen halen. 

Bij de stemming van gisteren steunden Nederland, Italië, Polen, Zweden, Finland en Hongarije de wet niet. België onthield zich van stemming. Dankzij de Oostenrijkse milieuminister Gewessler die vóór stemde, werd de benodigde meerderheid gehaald. 

Kort na de stemming zei de Oostenrijkse bondskanselier Nehammer aan naar de Europese rechter te stappen. Volgens hem handelde Gewessler “niet volgens de grondwet” en sprak zij niet namens Oostenrijk. Maar de stem van de minister namens haar land is bindend, dus Oostenrijk maakt geen kans bij de rechter. 

Tussen het begin van het idee van de wet en de stemming van gisteren is de natuurherstelwet flink verzwakt. Het plan om een verbod op verslechtering van de natuur in te voeren, is vervallen. Nu moeten landen hun best doen om te voorkomen dat natuurgebieden achteruitgaan. 
 
Het nieuwe kabinet-Schoof wil geen extra regels, vooral niet voor de boeren. Dus het is spannend hoe het nieuwe kabinet zal reageren. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud