DNieuws

STEMSiL is een project in Europa dat helpt om dove kinderen les te geven in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Dit project wil nieuwe manieren en hulpmiddelen vinden om leren makkelijker te maken.

In wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde komen steeds nieuwe dingen. Dove kinderen en kinderen die gebarentaal gebruiken, kunnen soms niet volgen omdat er niet genoeg nieuwe leermaterialen zijn. Daarom is het project STEMSiL gestart. STEMSiL betekent ‘Wetenschap, Technologie, Techniek en Wiskunde in Gebarentaal’.

Het project begon in 2022 en eindigt in 2025. Het wordt gefinancierd door de EU en duurt drie jaar. Zes landen doen mee: Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Van elk land doen twee mensen actief mee. Het project werkt ook samen met experts uit universiteiten, scholen voor dove kinderen, verenigingen van ouders van dove kinderen en privé-organisaties die met onderwijs werken.

MédiaPi, onze partner in Frankrijk, heeft met Honesty Willoughby gesproken. Zij is één van de Franse mensen in het project. Ze vertelde dat het project vijf fasen heeft. Het project gaat bijvoorbeeld naar scholen om leraren en dove kinderen te ontmoeten. Ze kijken hoe er les wordt gegeven, maken video’s en verzamelen informatie. Daarna vergelijken ze alles wat ze hebben geleerd en schrijven ze een verslag dat ze publiceren.

Nu is het project in fase drie. Ze verzamelen gebarentaal van dove mensen en laten dit aan andere mensen zien. Fase vier gaat over het delen van informatie van het project. Ze nodigen leraren uit verschillende landen uit om samen lessen, lezingen en workshops te doen. De laatste fase, fase vijf, is om alles samen te vatten. Aan het eind komen alle mensen van het project samen in Duitsland om te praten en de resultaten te laten zien.

Honesty en haar collega uit Frankrijk vinden het project veel werk, maar ook heel nuttig voor leraren, tolken en andere professionals, onderzoekers, ouders en studenten.

De website van STEMSiL is gemaakt in 2023 en is beschikbaar in de talen van de landen die meedoen en in het Engels. Op de website staan verhalen over dove professionals die verschillende beroepen hebben.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud