Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid gestemd voor een verbod op diepzeemijnbouw, totdat we beter begrijpen wat de effecten zijn op het milieu en de verschillende soorten planten en dieren die daar leven. Ze deden dit nadat Noorwegen had besloten onderzoek te doen naar diepzeemijnbouw bij de Noordpool. Bij de stemming waren er 523 stemmen vóór het verbod en slechts 34 stemmen tegen.
Toen Noorwegen als eerste land toestemming gaf voor dit onderzoek, zijn wetenschappers en natuurbeschermers zeer bezorgd geraakt. Hoewel de zeebodem belangrijk is voor het vinden van kostbare metalen die we nodig hebben voor nieuwe energiebronnen, is het ook de thuisbasis van unieke planten en dieren die zich daar al heel lang hebben ontwikkeld. Daarom kunnen diepzeemijnbouwplannen ernstige schade aanrichten.
Het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) laat zien dat er op grote diepten veel verschillende planten en dieren leven, en dat mijnbouw deze unieke soorten in gevaar kan brengen, waardoor ze kunnen uitsterven.
Het Parlement herinnert Noorwegen aan de afspraken die het heeft gemaakt om de invloed van menselijke activiteiten op de zee te verminderen. Ze willen dat Noorwegen samenwerkt met de Europese Commissie en wetenschappers om manieren te vinden om de zee op een duurzame manier te gebruiken. Milieuorganisaties zoals Greenpeace en het Wereldnatuurfonds steunen dit en bekritiseren Noorwegen omdat ze de adviezen van experts en wetenschappers negeren.
In het Europees Parlement zijn er verschillende meningen. De sociaaldemocraten en liberalen maken zich zorgen omdat Noorwegen te snel lijkt te handelen. Aan de andere kant willen de christendemocraten eigen grondstoffen voor de overgang naar schone energie. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van China, Rusland en Congo voor die grondstoffen.
Ondertussen voert de Noorse regering een lobby in Brussel om weerstand tegen de mijnbouwplannen te verminderen en misverstanden over de winning van mineralen op de zeebodem weg te nemen.