DNieuws

https://www.youtube.com/watch?v=6hWxgAT98To

Iran staat al jaren hoog op de lijst van landen waar de doodstraf wordt toegepast, en vorig jaar was het aantal executies erg hoog: meer dan 800. Dit is veel meer dan vóór 2023. Ondanks deze ontwikkeling krijgt Iran geen aandacht meer van de andere landen en krijgt het daarom geen internationale veroordelingen meer.  

In januari werd Mohammad Ghobadlou geëxecuteerd. Hij was een 23-jarige Iraans-Koerdische man met een verstandelijke beperking, die werd gearresteerd tijdens de ‘Woman, Life, Freedom’-demonstraties in september 2022. Zijn doodstraf werd wel door het Iraanse Hooggerechtshof geannuleerd, maar toch is hij geëxecuteerd. Zijn advocaat werd pas een paar uur ervoor geïnformeerd.   

Naast Ghobadlou werd ook Farhad Salimi geëxecuteerd, na veertien jaar gevangenschap waarin hij na martelingen een bekentenis zou hebben afgelegd. Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties zeggen dat deze executies niet rechtmatig zijn en dat er zomaar mensen worden gedood. 

Volgens de VN voerde Iran In 2023 minimaal 834 executies uit, een dramatische stijging ten opzichte van vóór 2023. Deze toename wordt toegeschreven aan de protesten in het land, waarbij de Iraanse regering de doodstraf gebruikt om mensen bang te maken. 

De Iraanse regering maakt misbruik van het gebrek aan internationale aandacht. Terwijl de wereld op andere landen gefocust is, worden in Iran dagelijks meerdere executies uitgevoerd.  
 
Toch blijven de protesten in Iran een teken van verzet tegen de Iraanse regering, dat alleen kan voortbestaan door angst te zaaien. Hoewel de protesten van 2022 hard zijn neergeslagen, hebben ze het bewustzijn bij de Iraniërs over mensenrechtenschendingen vergroot. Ook hebben ze geen vertrouwen meer in de Iraanse regering. 
 
Dit laat zien dat de Iraanse regering zijn oude controle niet volledig kan herstellen, ondanks zijn gewelddadige reactie op protesten. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud