DNieuws

In het noorden en midden van Nederland wordt er patat gezegd, in het zuiden friet. Dat dacht men altijd, maar dat is niet zo. 

De 25-jarige Rens van de Plas heeft onderzoek gedaan naar waar er patat en waar friet wordt gezegd. Hij heeft een patat-frietkaart gemaakt. Hierop zie je dat er in Groningen ook “friet” wordt gezegd. 

Rens heeft 153 menukaarten van Nederlandse cafétaria’s en snackbars onderzocht. Menukaarten met patat erop kregen een rood bolletje, friet en frites een groen bolletje. 
Hij deed het onderzoek, omdat het volgens hem een van de culturele discussies is die Nederland het meeste bezighoudt. Iedereen heeft er een sterke mening over.  

Voordat Rens met het onderzoek begon, had hij al een beeld waar de friet-patatgrens zou zijn. Hij dacht dat het precies op de grens van Brabant zou liggen. Dat is dus niet zo. 

De friet-patatgrens is juist veel beweeglijker. Het ligt niet precies op de grens van Noord-Brabant. De lijn slingert heen en weer en neemt soms een heuse U-bocht.  
Juist bijna tot aan de grens van provincie Utrecht wordt friet gezegd. De friet-patatgrens ligt dus veel hoger dan Rens dacht. 

In Brabant en Limburg wordt er sowieso friet gezegd. Dan zou je denken dat er in Groningen dan patat wordt gezegd, maar juist niet. Daar wordt ook friet gezegd. Daarmee vormt Groningen een apart gebied. 

Sommige snackbars konden niet worden meegenomen in de lijst van Rens. Hij vertelt dat er in die snackbars dan op het menu ‘patatje stoofvlees’ staat, maar daaronder in de beschrijving ‘portie friet’. Voor Rens is het dan een snackbar met een identiteitsprobleem.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud