DNieuws

De Gebarenboerderij vierde gisteren op maandag 28 oktober haar 12,5-jarig bestaan met diverse activiteiten. Iedereen was welkom, van jong tot oud, van doof tot horend, om mee te vieren. De dag werd verzorgd met catering, waaronder een barbecue voor de lunch en koffie en thee van Luhu. DNieuws was aanwezig tijdens het ochtendprogramma.  

De eigenaren, Jochem en Evita Goudriaan, heetten iedereen hartelijk welkom. In hun toespraak vertelden zij over het ontstaan van de Gebarenboerderij.  

Evita: “Ik ben opgegroeid op de boerderij van mijn ouders, dat later een zorgboerderij werd. Wij zagen dat mensen met een beperking niet mee konden doen in de maatschappij, en tijdens mijn opleiding bij de Gehandicaptenzorg zag ik dat ook. Ik zag dat doven eenzaam waren op hun werk met alleen maar horende collega’s, en daar wilde ik iets mee gaan doen.”. Dit motiveerde Jochem en Evita om, met steun van Evita’s ouders, de Gebarenboerderij op te richten in april 2012.  

Bij de Gebarenboerderij krijgen hulpboeren, die extra zorg en begeleiding nodig hebben, de kans om in hun eigen taal te werken. Jochem benadrukt: “De Nederlandse Gebarentaal is ónze taal. Het is onze kracht. Kom zoals je bent, iedereen is verschillend, maar wel met dezelfde dovenidentiteit.”. De inspiratie voor hun werk halen ze ook uit bijbelse citaten, zoals “Houd net zoveel van je broeders als van jezelf” uit het boek Marcus. 

De Gebarenboerderij begon klein, maar is nu uitgegroeid tot een plek met ongeveer 20 hulpboeren, begeleiders en vrijwilligers. DNieuws bezocht de houtwerkplaats waar de hulpboeren trots hun werk lieten zien, zoals het maken van houten voorwerpen, die vervolgens worden verkocht. Een van de hulpboeren vertelde: “Ik werk hier 1x per 2 weken, rustig in mijn eigen tempo. Ik vind het fijn hier.”. 

Een andere hulpboer is er 2x per week, en heeft in de werkplaats helemaal zelf een hoekje gemaakt van hout. Met laatjes, bakjes, planken waarin schroefjes worden bewaard. Hij is er erg trots op en is blij dat hij hier kan werken. “Ik ben hier onder doven en kan in mijn eigen taal communiceren!”, zei hij.  

Ook bezocht DNieuws de kippen, die een belangrijke inkomstenbron vormen. De boerderij heeft 26.000 kippen, en de hulpboeren verzamelen dagelijks de eieren. Dit gebeurt met hulp van een speciale machine. De hulpboeren zorgen ervoor dat de eieren goed worden gesorteerd, en dat kapotte eieren of viezigheid worden verwijderd. De eieren worden vervolgens opgehaald door een bedrijf en verder verkocht. De inkomsten hiervan worden gebruikt voor de zorg en begeleiding van de hulpboeren.  

Jochem en Evita hebben plannen voor uitbreiding van de Gebarenboerderij, zoals meer ruimte voor zorg en het betrekken van de maatschappij door bijvoorbeeld een winkel of dagjes-uit. Ze willen echter eerst rustig verder groeien.  

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud