DNieuws

Het leven in Nederland is opnieuw veel duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de prijzen in november 4 procent hoger dan een jaar geleden. Dat is meer dan in oktober, toen de prijsstijging 3,5 procent was. Beide cijfers liggen ruim boven het doel van 2 procent.  

Dit komt vooral door de hogere voedselprijzen. Voedsel was in november 6,2 procent duurder dan een jaar geleden. Ook diensten werden duurder. Energieprijzen hielpen in oktober nog een beetje om de stijging te drukken, maar in november waren ze maar 0,1 procent goedkoper dan vorig jaar. 

Nederland heeft een hogere stijging dan andere Europese landen. Volgens Peter Paul van Mulligen van het CBS is het opvallend dat de prijzen hier blijven stijgen. Hij weet niet precies waarom, want dingen zoals huurverhogingen en hogere belastingen spelen nu geen grote rol meer. 

Economen discussiëren veel over de oorzaak van de hoge prijsstijgingen. Sommigen denken dat hogere salarissen de reden zijn, anderen wijzen naar de grote winsten van bedrijven. Volgens Van Mulligen is het moeilijk om zeker te weten wat de oorzaak is. “Bedrijven verdienen meer door de prijsstijgingen van hun producten, terwijl salarissen van hun werknemers voor langere tijd vastzitten en dus niet hoger worden. Maar er is geen bewijs dat bedrijfswinsten de prijzen zo sterk laten stijgen.”, legt Van Mulligen uit. 

Het is niet zeker of Nederland in een loon-prijs-spiraal zit. Dat betekent dat hogere salarissen zorgen voor hogere prijzen, en die prijzen weer zorgen voor hogere salarissen. Van Mulligen zegt dat dit in Nederland weinig voorkomt. “Ik denk niet dat het nu zo is, maar we kunnen het ook niet helemaal uitsluiten.” 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud