DNieuws

Vorige week werden 4 jongeren een aantal uur gegijzeld in een café in Ede. Hoe vang je jongeren op na een gijzeling? 
 
Andrea Walraven, een internationaal crisisexpert, wijst op het vermijden van algemene uitspraken, zoals “Dat is normaal na een trauma” of “Je hoeft je niet schuldig te voelen”. Volgens Walraven stopt het gesprek dan, want iemand voelt het wél zo.  
Het is belangrijk om uitspraken op een goede manier te verwoorden. 

Het is ook belangrijk om te erkennen dat de reacties op een traumatische gebeurtenis sterk kunnen verschillen tussen individuen. Walraven adviseert om niet meteen in een groep samen te komen om de ervaringen te delen, maar in plaats daarvan ieder individu de ruimte te geven om hun gedachten te ordenen en langzaam een verhaal te maken van wat hen is overkomen. De veerkracht van jongeren is groot. 

Als ouder je kind opvangen is hartstikke moeilijk, zegt Walraven. Hoe kunnen ze hun kind wel steunen? Volgens Walraven is het zeer belangrijk om terug te gaan naar de oude structuur. Als dat school is, gaat het kind terug naar school. Spreek af dat je kind de les uit mag als het niet gaat, welke vriend(in) er met je kind meeloopt en naar wie je kind dan toegaat. Voorkom dat iedereen vraagt: hoe was het? Want dan gaat je kind steeds terug die situatie in, vertelt Walraven. 

Na een heftige gebeurtenis heeft iemand last van stresshormonen. Walraven zegt dat die niet zakken met een dag series kijken op Netflix, dat duurt dagen. Zo iemand moet zichzelf dan in die fase verzorgen als een topsporter. Op tijd naar bed, gezond eten, genoeg water drinken en bewegen op een manier waardoor de hartslag niet stijgt. 

Walraven adviseert ook om successen, hoe klein ook, te “vieren”, zoals het feit dat de gijzeling veilig is afgelopen. Ook als het niet gaat, zeg dan dat ze toch maar mooi weer een uur of een dag verder zijn. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud