DNieuws

Door het noodweer in Zuid-Duitsland is in Nederland de waterstand in de Rijn verhoogd.  
 
In Zuid-Duitsland is sinds afgelopen vrijdag 31 mei meer dan 100 millimeter regen gevallen. De grootste hoeveelheden vielen dicht bij o.a. de Rijn. 
 
In sommige Duitse gemeenten is de noodtoestand uitgeroepen en zijn dammen doorgebroken. Door de vele regen kunnen de Duitse rivieren het water niet meer aan, waardoor dorpen en steden onder water staan. Duizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten. Er zijn tot nu toe 4 Duitsers omgekomen. 

Vanaf gisteren, maandag 3 juni, stijgt het waterpeil van de Rijn. Hierdoor wordt het waterpeil van de Waal in Nederland ook hoger. De Waal ontspringt aan de Rijn, en stroomt net boven Noord-Brabant van Gelderland naar Zuid-Holland. 

Hoewel er geen gevaarlijke waterstanden worden verwacht in Nederland, kunnen uiterwaarden onderlopen. Hierdoor moeten campings ontruimd worden en moeten boeren hun vee weghalen. 
Een uiterwaard is een strook land dat aan beide kanten van een rivier ligt. Het is meestal een weide waarop ’s zomers het vee kan grazen. In de winter overstroomt de uiterwaard en wordt er rivierslib afgezet. 

Komende vrijdag zal het waterpeil het hoogste punt bereiken. Rijkswaterstaat verwacht dan een waterstand van 13,30 meter boven zeeniveau. Vanaf een waterpeil van 12 meter begint het water de uiterwaarden in te stromen. De hoge waterstand blijft waarschijnlijk het hele weekend en zakt pas daarna weer onder de 12 meter. 

In de winter is een waterstand tot 13 meter boven zeeniveau normaal, maar niet in juni. Zo’n hoog waterpeil komt in juni maar eens in de vijftien jaar voor. 

Bron: Flip Franssen via www.nos.nl
Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud