In Iran moeten vrouwen een hijab (hoofddoek) dragen. Wie dat niet doet of zich verzet tegen de regels, krijgt een zware straf. De regering gebruikt nu een nieuwe manier: vrouwen opsluiten in psychiatrische klinieken. Ze zeggen dat deze vrouwen psychische problemen hebben, maar mensenrechtenorganisaties noemen dit een manier om protest te stoppen.
Nargis, een 22-jarige vrouw, werd op straat aangehouden door de zedenpolitie omdat haar hoofddoek niet volgens de regels zat. Ze werd meegenomen en negen uur vastgehouden zonder eten of drinken. De politie dwong haar een papier te ondertekenen waarin stond dat ze psychische problemen had en hulp nodig had. Nargis is bang dat de regering dit later kan gebruiken om haar alsnog naar een kliniek te sturen.
Volgens mensenrechtenorganisaties gebruikt Iran psychiatrische klinieken om tegenstanders te straffen. Vrouwen en mannen die de regels breken, worden zonder goed onderzoek als ‘mentaal ziek’ bestempeld. Een vrouw die naakt op een politieauto klom als protest, werd ‘verward’ genoemd. Een studente die na een aanval door de zedenpolitie in haar ondergoed over straat liep, werd naar een psychiatrisch ziekenhuis gestuurd. Ook drie bekende actrices die zonder hijab verschenen, moesten verplicht therapie volgen.
In 2023 opende Iran de eerste officiële ‘hijab-kliniek’. De regering zegt dat deze klinieken vrouwen helpen, maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat gevangenen er mishandeld en gedwongen gedrogeerd worden.
Iran is niet het enige land dat dit doet. In de Sovjet-Unie en China werden politieke tegenstanders ook opgesloten in psychiatrische ziekenhuizen. Activisten en mensenrechtenorganisaties roepen op om hiermee te stoppen.
