DNieuws

Afgelopen zaterdag was in Den Bosch de Werelddovendag (WDD). 

Aan het eind van elke WDD reikt Dovenschap de Jaarprijs uit. De Jaarprijs is voor een persoon of een groep mensen of een organisatie in de dovengemeenschap die al jaren actief is of was op verschillende gebieden.  

Een onafhankelijke commissie stuurt elk jaar een mail naar alle leden en aangesloten organisaties van Dovenschap om te vragen naar namen van personen of organisaties die de Jaarprijs verdienen. De commissie maakt op basis van alle nominaties een keus. De commissie geeft die keus als advies door aan het bestuur van Dovenschap, die dan akkoord geeft. 

Dit jaar is de Jaarprijs postuum opgedragen aan Sam Pattipeiluhu, die in 1996 is overleden. 

Afgelopen zaterdag mochten de zoon en zussen van Sam de Jaarprijs in ontvangst nemen. 

Tijdens de uitreiking werd een kort stuk uit de documentaire ‘Sam Pattipeiluhu, pionier tussen twee werelden’ getoond. Gera Vonk, voorzitter van SWeDoRo, hield een korte toespraak over Sam. Een van de zussen van Sam vertelde hoe belangrijk het is dat hij nog steeds wordt geëerd. 

Wie was Sam Pattipeiluhu?  

Sam Pattipeiluhu (10 april 1950 – 18 april 1996) was de eerste dove leerkracht in Nederland en een orthopedagoog. Toen hij 9 jaar was, werd hij doof.  

Hij stond aan de basis van de opleiding voor leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal aan de Hogeschool van Utrecht. Voor Sam waren de woorden “Nee” en “Kan niet” geen opties.  

Hij was niet tevreden met de kwaliteit van het dovenonderwijs. Hij vond het belangrijk dat dove mensen een goede opleiding kregen, zodat ze meer konden bereiken in de maatschappij. Sam: “Veel [horende, red.] mensen in het dovenonderwijs begrijpen dove mensen niet. Ze zijn niet bekend met de dovengemeenschap. Slechts een kleine groep mensen in het onderwijs neemt de moeite om zich echt te verdiepen in onze wereld. Dit zorgt ervoor dat besluiten worden genomen die niet overeenkomen met de realiteit.”  

Sam was tegen oraal onderwijs, omdat hij geloofde dat dit de ontwikkeling van dove kinderen zou belemmeren. Hij heeft onder andere gewerkt op het Rudolf Mees Instituut en de Ammanstichting. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud