Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat de helft van de leerlingen op basis- en middelbare scholen bijna nooit op school naar het toilet gaat om te poepen. Dit komt vooral omdat de wc’s vaak vies zijn en weinig privacy bieden. Veel kinderen zijn bang dat anderen hen kunnen horen of ruiken, of schamen zich om te poepen. Dit wordt ook wel “poepschaamte” genoemd.
Het onderzoek, dat is gedaan bij 1000 kinderen van 8 tot 16 jaar, laat zien dat 91% van de kinderen wel naar de wc gaat op school om te plassen, maar 60% houdt hun poep op. 43% van de leerlingen die hun ontlasting ophouden, heeft buikklachten. Bij sommige kinderen is het zo erg dat ze naar een dokter moeten.
Kinderarts Marc Benninga van het Emma Kinderziekenhuis zegt dat het klopt dat hij vaak kinderen ziet die verstopping hebben omdat ze op school niet poepen. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, buikpijn en ernstige verstopping. Soms kan het zelfs zorgen dat kinderen hun poep en plas niet meer kunnen tegenhouden.
Benninga schat dat tussen de 50.000 en 100.000 kinderen last hebben van verstopping. “Ik ben de hele dag bezig met kinderen die daar last van hebben,” zegt Benninga. Hij vindt het zorgelijk dat een deel van deze kinderen klachten heeft omdat ze op school niet naar de wc gaan.
De Maag Lever Darmstichting en het Kinderbuikcentrum vragen staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs om geld vrij te maken om dit probleem op te lossen. Ze stellen voor om te investeren in het vaker schoonmaken van wc’s, ook met middelen om vieze geuren tegen te gaan, en in betere ventilatie. Ook zouden de wc’s op scholen beter kunnen worden gemaakt, met dichte deuren, stevige wanden, ventilatie en vape-detectors. Zo kunnen leerlingen zonder zorgen naar de wc gaan.