DNieuws

Van zondag 15 december tot en met zondag 5 januari kunnen bezoekers het kerstverhaal op een unieke manier ervaren in Den Bosch: in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Tijdens deze periode worden in de hele stad kerststallen tentoongesteld, gemaakt door bewoners van de stad. Deze kerststalletjes zijn te bewonderen in de ramen van huizen en in de kerken Sint-Jan en Sint-Cathrien.  

Om deze traditie extra bijzonder te maken, heeft de organisatie van Kerststallen Den Bosch vier routes uitgezet, waaronder de Kerstverhaalroute. Deze route leidt langs 16 kerststallen, elk vergezeld van een poster met een stukje van het kerstverhaal. Dit jaar is er een speciale toevoeging: de verhalen zijn vertaald naar Nederlandse Gebarentaal, waardoor de route ook toegankelijk is voor doven en slechthorenden.  

Voor deze vertaling werd stichting Het Bossche Gebaar (SHBG) ingeschakeld. Marcel Koopmans, oprichter van SHBG, legt uit hoe de samenwerking tot stand kwam: “Marjon Zijlstra van de Kerststallen Verhalenroute benaderde ons met de vraag of we konden helpen. Vorig jaar hadden ze een horend persoon ingezet die een beetje gebarentaal beheerst, maar dat voldeed niet aan de verwachtingen. Het was een leerzame ervaring waaruit bleek dat professioneel vertaalwerk essentieel is.”  

Voor de vertalingen schakelde Het Bossche Gebaar de dove NGT-NL-tolk Theo Stoop in, bekend van zijn werk bij onder andere het televisieprogramma The Passion. Koopmans deze samenwerking belangrijk: “Het moet vanzelfsprekend zijn om een horende of dove tolk in te zetten, zodat doven en slechthorenden de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Net zoals andere vormen van communicatie is gebarentaal een volwaardig middel dat inclusiviteit bevordert.” 

Bezoekers kunnen bij elk van de 16 kerststalletjes een QR-code op de poster scannen met hun telefoon. Hiermee wordt een video geopend waarin het betreffende deel van het kerstverhaal wordt verteld in Nederlandse Gebarentaal. Zo wordt het verhaal toegankelijk voor iedereen en krijgen ook doven en slechthorenden de kans om de betekenis van kerst op een diepere manier te beleven.  

Het Bossche Gebaar streeft naar meer zichtbaarheid van de dovengemeenschap binnen de horende samenleving in Den Bosch. Koopmans licht toe: “We hebben ons steeds meer gepositioneerd binnen de stad door tolken in te zetten en actief deel te nemen aan inclusiebijeenkomsten. Ons doel is om Den Bosch toegankelijker te maken voor iedereen.” 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud