DNieuws

De banken ABN Amro, ING en Rabobank hebben in een rapport over wonen en klimaatverandering geschreven dat mensen die huizen kopen of bezitten meer moeten weten over de risico’s van klimaatverandering. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet of hun huis kan overstromen of schade kan krijgen in de fundering door de grond die verzakt. Een klimaatlabel voor huizen zou mensen kunnen helpen om dit beter te begrijpen. 

Deze banken schrijven ook dat door klimaatverandering en het beleid tegen klimaatverandering, wonen duurder zal worden. De grootste kosten zijn het milieuvriendelijker maken van huizen. Daarnaast kost het ook geld om steden en dorpen aan te passen aan wateroverlast, zakken van grondwater, droogte en warmte. Ook het repareren van de funderingen van huizen die schade hebben door paalrot, verzakking of droogte kost veel geld. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) zegt dat in de komende dertig jaar een miljoen huur- en koophuizen grote kans hebben op schade aan hun fundering. Voor 250.000 huizen is dit probleem nu al heel dringend. Er zijn miljarden nodig om deze problemen op te lossen. 

(Bron afbeelding: www.bnr.nl)

Toch zeggen de banken dat Nederland rijk genoeg is om deze kosten te dragen. Veel huiseigenaren hebben genoeg geld om hun huis duurzamer te maken. En veel van de schade kan gerepareerd worden met een paar duizend euro. Maar sommige mensen kunnen pech hebben en moeten veel geld uitgeven als hun huis ernstig beschadigd is door klimaatproblemen, zoals bij een complete funderingsvervanging. 

Veel huiseigenaren en mensen die een huis willen kopen, weten al deze dingen niet, of hun huis risico loopt door klimaatverandering. De nieuwe klimaatlabel kan hier verandering in brengen. Dit label laat zien welke risico’s er zijn, zodat kopers beter weten waar ze aan beginnen. Ook moet er geld beschikbaar komen voor mensen die hulp nodig hebben bij het repareren van hun huis. 

Er is nog niet veel bekend over de risico’s van het klimaat voor elk huis apart. Maar we weten wel welke gevaren er zijn per wijk. De NOS op 3 heeft een speciale test gemaakt waar je kunt kijken wat voor klimaatproblemen er in jouw buurt kunnen voorkomen. Je voert je postcode in en dan kun je zien of er een risico is op overstromingen, natuurbranden, temperatuurverhoging, of schade aan de fundering/paalrot van huizen door waterproblemen.

Klik hier voor de klimaattest voor je huis.

(bron afbeelding: NOS)
Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud