DNieuws

Elk jaar gaan er in Nederland ongeveer 1300 mensen eerder dood door schadelijke stoffen die vrijkomen bij koken op gas. Dit blijkt uit onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit. Het was al bekend dat koken op gas niet goed is voor de luchtkwaliteit, maar dit onderzoek laat nu ook zien dat het de levensduur van mensen kan verkorten. 

In Europa sterven per jaar in totaal bijna 40.000 mensen door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij koken op gas en in hun longen komen. Hoofdonderzoeker Delgado-Saborit zegt dat het probleem groter is dan verwacht. Mensen die op gas koken, leven gemiddeld bijna twee jaar korter. Nederland, samen met Italië, Roemenië en Hongarije, gebruikt nog vaak gasfornuizen. Ongeveer 80.000 Nederlanders hebben hierdoor astma gekregen. 

Eerder onderzoek van TNO (onderzoeksinstituut) liet al zien dat de lucht in keukens met gasfornuizen veel slechter is dan in keukens met elektrische kookplaten. Het onderzoek toonde aan dat bij een kwart van de Nederlandse huishoudens die op gas koken, de hoeveelheid stikstofdioxide hoger is dan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Te veel blootstelling aan stikstofdioxide verhoogt de kans op longkanker, zeggen de onderzoekers. Daarnaast komen er bij het koken op gas ook kleine deeltjes fijnstof vrij. TNO-onderzoeker Piet Jacobs is niet verrast door deze resultaten. Hij wijst erop dat Nederland veel gas gebruikt: ongeveer 60 procent van de huishoudens kookt op gas, terwijl in landen zoals Duitsland en Denemarken de meeste mensen elektrisch koken. 

Jacobs vindt het vreemd dat mensen nog steeds op gas koken, omdat het eigenlijk neerkomt op open vuur zonder goede afvoer. Voor mensen die niet kunnen overstappen naar elektrisch koken, raadt TNO aan om altijd de afzuigkap aan te zetten, zelfs bij het koken van water, om de schadelijke gassen af te voeren. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud