De Verenigde Naties (VN) hebben grote kritiek gegeven op hoe Nederland omgaat met mensen met een beperking. Gisteren kwam een rapport uit van het VN-comité voor de Rechten van Personen met een Handicap. Het comité controleert of landen die het VN-verdrag Handicap hebben ondertekend, deze wel goed uitvoeren. Nederland heeft het verdrag in 2016 ondertekend en heeft daarmee beloofd om de rechten van mensen met een beperking te beschermen en ervoor te zorgen dat zij volledig mee kunnen doen in de samenleving.
In het rapport staat echter dat het onderwijs, openbaar vervoer en werk in Nederland slecht toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
Een van de grootste pijnpunten in het rapport is dat er geen duidelijke strategie is om het verdrag goed uit te voeren. Het comité zegt dat de Nederlandse overheid niet genoeg controleert of de huidige wetten en regels echt voldoen aan de afspraken in het verdrag. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen gemeenten in hoe goed zij zorgen dat mensen met een beperking volledig mee kunnen doen in de samenleving.
Jurist en ervaringsdeskundige Jiska Ogier, die zelf in een rolstoel zit, herkent de problemen uit het rapport. Ze zegt dat het ingewikkelde zorgsysteem, waarbij elke gemeente eigen regels heeft, voor verwarring en problemen zorgt. “Als je verhuist naar een andere gemeente, moet je misschien opnieuw een aanvraag doen voor hulpmiddelen zoals een rolstoel,” zegt Ogier. Zulke regels maken het moeilijk voor mensen met een beperking om de juiste hulp te krijgen.
DNieuws heeft in het rapport gekeken over de rechten van doven. Er worden daarover ook een aantal punten genoemd.
Hoewel het VN-comité de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) als een positief punt ziet, maakt het comité zich zorgen over het tekort aan tolken NGT en dat de UWV steeds moeilijker tolkuren toekent.
Het comité adviseert Nederland om iets te doen aan het tekort aan tolken NGT en te zorgen dat tolkuren eerlijk verdeeld worden. Het comité vraagt ook om meer geld voor toegankelijke communicatie, zoals braille, tolken NGT, tactiel tolken voor doofblinden, eenvoudige taal (Easy Read), audiobeschrijving, videotranscripties en ondertiteling. Dit moet ervoor zorgen dat diensten en communicatie beter toegankelijk worden voor mensen met verschillende beperkingen, zoals bijvoorbeeld rechterlijke instanties, overheidsdiensten en rechtzaken.
Het comité vraagt de Nederlandse overheid om deze aanbevelingen overal te delen. Niet alleen organisaties voor mensen met een beperking moeten geïnformeerd worden, maar ook mensen met een beperking zelf en hun families. De informatie moet beschikbaar zijn in verschillende talen en in toegankelijke vormen, zoals NGT en eenvoudige taal (Easy Read), zodat iedereen de informatie kan begrijpen. De overheid moet deze informatie ook plaatsen op haar website.
Staatssecretaris Vicky Maeijer van Langdurige Zorg heeft erkend dat Nederland nog veel moet verbeteren op het gebied van toegankelijkheid. Ze zei dat de manier waarop de zorg is geregeld, waarschijnlijk inderdaad heeft bijgedragen aan de problemen die in het rapport staan. Hoewel ze nog geen concrete oplossingen heeft, wil ze snel in gesprek gaan met mensen met een beperking en hun belangenorganisaties om te kijken wat er verbeterd kan worden.