DNieuws

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat vier op de tien Nederlanders niet weten of er in hun buurt een AED is. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat een elektrische schok kan geven bij een hartstilstand. Hierdoor kan het hartritme herstellen en kan iemands leven worden gered.

Veel mensen vinden het belangrijk dat er een AED in hun wijk is, maar zoeken dit niet actief uit. Ze zijn bereid om iets te doen, maar weten vaak niet hoe. De Hartstichting vindt dat gemeenten hier meer verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Volgens directeur Hans Snijder moet elke woonwijk een AED hebben die dag en nacht beschikbaar is. Toch weten veel mensen niet waar deze apparaten precies hangen.

Als iemand een hartstilstand krijgt, is snelle hulp heel belangrijk. Binnen zes minuten reanimeren vergroot de kans op overleven. Daarom roept de Hartstichting mensen op om samen met hun buren een AED aan te schaffen als er nog geen in de buurt is.

De exacte locaties van AED’s mogen niet openbaar worden gedeeld vanwege privacyregels. Wel kun je op de website van de Hartstichting checken of er in jouw wijk nog een AED nodig is. Als de afstand groter is dan 500 meter, is het slim om samen met de buurt een AED te regelen.

Bij een hartstilstand moet je direct 112 bellen. De meldkamer schakelt burgerhulpverleners in. Zij kunnen de dichtstbijzijnde AED ophalen of meteen starten met reanimeren. Vaak zijn zij sneller ter plaatse dan een ambulance.

Nederland heeft een goed netwerk van AED’s, maar ruim 1,5 miljoen mensen hebben nog geen AED in de buurt die 24/7 bereikbaar is. De Hartstichting roept iedereen op om te controleren of hun wijk voldoende AED’s heeft en om samen actie te ondernemen als dat niet zo is.

Deel dit

Geef een reactie