Van 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (Internationale Mensenrechtendag), vindt elk jaar over de hele wereld de campagne Orange the World (Maak de Wereld Oranje, vert.) plaats.
De campagne vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. In meer dan 100 landen worden gebouwen oranje verlicht. Er zijn ook activiteiten zoals debatten, tentoonstellingen en demonstraties. Daarnaast wordt geld opgehaald voor een groot fonds dat helpt om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen en te voorkomen.
Onderzoek laat zien dat geweld tegen vrouwen overal ter wereld vaak voorkomt. Intiem partnergeweld is de meest voorkomende vorm. Over de hele wereld krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek en/of seksueel geweld.
In Nederland zijn de cijfers schokkend:
– elke 8 dagen sterft een vrouw door geweld
– meer dan de helft van de vrouwen (53%) heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt
– 1 op de 5 vrouwen heeft partnergeweld ervaren
– 73% van de vrouwen heeft seksuele intimidatie meegemaakt
Ook in de Nederlandse dovengemeenschap komt geweld voor. Uit interviews met dove vrouwen door DNieuws, bleek dat er meer behoefte is aan openheid, steun en speciale hulpverlening. Daarom heeft de organisatie Turkoois contact gezocht met de Europese Unie van Doven (EUD) en de Zweedse opvangorganisatie voor dove vrouwen (NKTJ). Hieruit kwam naar voren dat gendergerelateerd geweld en hulp voor doven ook in andere landen een belangrijk onderwerp is.
Turkoois heeft een korte vragenlijst gemaakt voor doven, slechthorenden en CODA’s met ervaringen met gendergerelateerd geweld. Welke gender maakt niet uit. De uitkomsten van de vragenlijst worden gebruikt om een Europees project te starten. Het doel is om in verschillende landen opvang en hulpverlening op te zetten aan doven die te maken hebben met gendergerelateerd geweld.
Klik hier voor de vragenlijst.