DNieuws

Amerikaanse wetenschappers zeggen dat de maan zo’n 40 miljoen jaar ouder is dan eerder werd gedacht. Ze hebben de maanstenen bestudeerd die astronauten in 1972 meebrachten naar de aarde. Die astronauten waren toen op de maan tijdens de Apollo 17-missie. Dat was de laatste keer dat mensen op de maan waren. 

De wetenschappers onderzochten de afgelopen tijd hoe oud die maanstenen precies zijn. Ze bekeken de allerkleinste deeltjes en zeggen nu dat de maan minstens 4,46 miljard jaar oud moet zijn. Bij het onderzoek werd gebruikgemaakt van een ingewikkelde manier om atomen in stenen beter te bestuderen. Die manier bestond nog niet in de jaren 70. 

De meeste wetenschappers denken dat de maan ontstond toen de jonge aarde in botsing kwam met een Mars-achtige planeet. Bij deze botsing kwamen er een heleboel stukken van de aarde vrij die de ruimte in werden geslingerd. Hieruit ontstond de maan. De energie die vrijkwam bij deze botsing zorgde ervoor dat het oppervlak van de maan afkoelde en veranderde in steen. 

Stukjes maansteen zijn heel interessant voor wetenschappers, omdat de maan ooit een deel van de aarde is geweest. Zo kunnen we ook leren wat er heel lang geleden op aarde is gebeurd. 

De maan zorgt er onder andere voor dat er 24 uur in een dag zitten. Ook heeft de maan invloed op eb en vloed en zorgt zij ervoor dat onze aarde draait. “Zonder de maan zou het leven op aarde er anders uitzien”, zegt een van de wetenschappers. “Zij vormt een deel van ons natuurlijke systeem dat we beter willen begrijpen en onze studie geeft weer een klein puzzelstukje in het hele plaatje.” 

Om nog meer te leren over de aarde, willen de onderzoekers graag nog meer stukjes van de maan. Dat gaat misschien over een paar jaar al lukken, omdat er nieuwe ruimtemissies naar de maan gepland staan. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud