DNieuws

In Marokko zijn er vanaf 1960 3 zware aardbevingen geweest. De eerste aardbeving in 1960, met een kracht van 6, was in het zuidelijke deel van Marokko, waar ook doven woonden. Zij waren geschokt. Het was een zeer krachtige aardbeving die grote schade veroorzaakte, waaronder 150.000 doden. Doven ondervonden toen psychologische problemen, hadden moeite met slapen en waren voortdurend bang voor nog een aardbeving.  

De tweede aardbeving vond plaats rond 2014-2015 in het noordelijke deel van Marokko met een kracht van 6.  

De derde aardbeving vond afgelopen september plaats met een kracht van 7 in het centrale deel van Marokko. Deze aardbeving was zeer catastrofaal.  

De aardbeving was ook in de stad Marrakech en andere steden met een grote bevolking. Doven die sliepen werden plotseling gewekt door de aardbeving rond middernacht. Ze konden niet meer slapen en probeerden contact op te nemen met hun dierbaren om te zorgen dat ze veilig waren.  

Doven gingen hun krachten bundelen en begonnen samen te werken met de Marokkaanse landelijke organisatie van en voor doven [de Marokkaanse Dovenschap, red.]. Ze bezochten verschillende arme dorpen in bergachtige gebieden en ontdekten dat 11 huizen van doven waren verwoest. Ongeveer 20 doven wonen in de bergen en het is bijna onmogelijk om daar met de auto te komen. Deze doven hebben geen mobiele telefoons, kunnen niet schrijven, gaan niet naar school en gebruiken geen gebarentaal, alleen gebaren. Ze bevinden zich in een moeilijke situatie omdat ze geïsoleerd leven van andere doven. Ze hebben geen paspoorten of ID’s en geen medische dossiers.  

Verschillende mensen overnachtten op straat in Marrakech na de aardbeving
(bron afbeelding: AFP/Fadel Senna via www.parool.nl)

In de stad Marrakech raakten meer dan 50 doven gewond bij de aardbeving, en tot nu toe is er één dode bevestigd. Doven zijn bang omdat ze geen toegang hebben tot informatie, zoals live-uitzendingen met tolk gebarentaal of meldingen via een app. Doven in Marokko hebben vooral psychologische steun nodig, omdat ze kampen met ernstige psychische problemen, vol angst zitten, zich isoleren en een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben. 

 De Marokkaanse Dovenschap zal proberen de situatie voor doven te verbeteren en hen meer informatie geven. Ze gaan een zorgapp maken waarmee doven om hulp kunnen vragen. De World Federation of the Deaf (WFD) ondersteunt hun inspanningen om het leven van doven te verbeteren. 

Inwoners van de stad Tanger in Noord-Marokko hebben zich ingespannen om doven die door de aardbeving zijn getroffen, te helpen. Ze hebben kleding, slaapzakken en andere hulp gegeven. 

De verwoeste huizen van de doven worden langzaam opgeruimd, maar alleen brandweerlieden en degenen met toestemming mogen dit doen. Gewone bewoners zijn daarvan uitgesloten. 

Koning Mohammed VI van Marokko geeft financiële ondersteuning aan degenen die schade aan hun huizen hebben geleden. Ook rijke Marokkanen dragen bij aan de financiële hulp.  

De rechten van doven en de toegankelijkheid tot verschillende diensten zijn niet voldoende in Marokko. Er is een gebrek aan tolken gebarentaal, kinderen leren geen gebarentaal en er is geen officiële Marokkaanse gebarentaal. De Marokkaanse Dovenschap streeft naar betere levensomstandigheden voor doven.  

Volgens statistieken van Marokkaanse artsen zijn er 1.100.000 doven en slechthorenden in Marokko, maar niet allen gebruiken gebarentaal. 400.000 van hen zijn doof, en de overige 700.000 zijn slechthorend. 

Interview: Nizar Kasmi Ismail
Editor: Klaudia Jusková / DeafStudio
Vertaling + revisie: Jos de Winde

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud