DNieuws

Twee jongens van 17 en 19 jaar zijn afgelopen woensdag 7 augustus opgepakt omdat ze een aanslag wilden plegen bij een concert van Taylor Swift in Wenen. De oudste verdachte gaf toe dat hij zichzelf wilde opblazen tijdens het concert. Hij had trouw gezworen aan de groep Islamitische Staat (IS).  

Dit is een zorgelijke ontwikkeling, zeggen experts. Jongeren raken steeds vaker betrokken bij terrorisme, mede door de invloed van sociale media. 

In België arresteerde de politie in maart vier jongeren, van 15 tot 18 jaar, omdat ze een aanslag wilden plegen op een concerthal in Brussel.  
In Duitsland werden in april vier tieners van 15 en 16 jaar opgepakt. Ook in Frankrijk werden tieners gearresteerd die een aanslag wilden plegen tijdens de Olympische Spelen. 

De Duitse terrorisme-expert Peter Neumann analyseerde arrestaties in West-Europa en ontdekte dat veel verdachten jonger zijn dan 20 jaar. Van de 58 verdachten waren er 38 jonger dan 20. 

Het gaat om extremistische moslimjongeren en om extreemrechtse jongeren. 

Invloed via internet speelt hierin een grote rol. Jongeren zien online steeds meer gewelddadige en haatdragende informatie, speciaal gericht op een jong publiek. Extremistische personen benaderen jongeren actief op platforms als Telegram en TikTok. Deze platforms doen nog te weinig aan het weghalen van zulke informatie.  

In chatgroepen komen jongeren vaak in “echokamers” terecht, waar ze de hele tijd dezelfde radicale boodschappen horen, zegt terrorisme-expert Tanya Mehra.  

Jongeren zijn in het algemeen meer geïnteresseerd geraakt in geweld. Ze worden steeds minder geraakt door het zien van geweld en gebruiken het misschien eerst online en daarna ook in het echte leven. 

Er is ook een voordeel aan de chatgroepen: de politie kan deze groepen binnendringen en in de gaten houden wat er gebeurt en of er over aanslagen wordt gepraat. Mehra: “Als je bepaalde inhoud of groepen online laat staan, kun je bewijsmateriaal verzamelen om verdachten te vervolgen. Maar als die inhoud geweld aanmoedigt of verkeerde informatie verspreidt, is het belangrijk om het snel offline te halen.” 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud