DNieuws

Er zijn steeds meer jongeren met schulden, vooral door betaalachterstanden van zorgverzekeringen. Opvallend is dat velen van hen geen gebruik maken van de zorgtoeslag. 

Een grote deurwaardersorganisatie ziet een toename van 1 tot 2 procent per jaar in het aantal jongeren met betalingsachterstanden, waarbij de zorgpremie vaak het probleem is.  

Hoewel de overheid de zorgtoeslag aanbiedt om bij te dragen aan de kosten van de zorgverzekering blijkt uit onderzoek dat veel jongeren, waaronder mbo-studenten, hier niet van op de hoogte zijn. Zij missen daardoor deze financiële ondersteuning. Als zij er wel van op de hoogte zijn, denken zij vaak dat zij de zorgtoeslag later terug moeten betalen. Daarom vragen zij de toeslag ook niet aan. 

Zorgverzekeraars zien het probleem van achterstanden onder jongeren, maar zien hen niet als een specifieke risicogroep. Toch zijn ze de afgelopen jaren actiever geworden in het benaderen van mensen met betalingsachterstanden.  
Wanbetalers worden na zes maanden naar de overheidsinstantie CAK, waaraan zij een hogere zorgpremie moeten betalen. Dat willen de zorgverzekeraars juist voorkomen. 

Het gebrek aan financiële kennis onder jongeren blijkt een belangrijke factor te zijn. Ondanks dat jongeren de behoefte hebben er meer over te weten, ontbreekt het vaak aan voorlichting, vooral bij jongeren uit gezinnen met financiële problemen. Hierdoor zijn jongeren onvoldoende voorbereid op financiële verantwoordelijkheid. 
 
Veel jongeren willen wel graag meer leren over geldzaken. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 86 procent van hen graag meer financiële kennis had willen opdoen op school. Hoewel er al veel initiatieven zijn om jongeren te helpen, kunnen scholen een belangrijke rol spelen in het geven van lessen over geld. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud