DNieuws

Het Huis voor Klokkenluiders heeft vandaag haar jaarverslag over 2023 bekend gemaakt. Het Huis voor Klokkenluiders is een organisatie dat advies en steun geeft aan mensen die ernstige problemen op hun werk willen melden. Die mensen worden ook wel klokkenluiders genoemd. 
 
Volgens het jaarverslag hebben zich vorig jaar meer mensen gemeld bij de organisatie vanwege het vermoeden van een probleem op het werk. In totaal namen 369 mensen contact op met het Huis, een jaar ervoor waren het er 243. Dat is een toename van meer dan 50%.  
 
Volgens de voorzitter van het Huis voor Klokkenluiders, Wilbert Tomesen, komt dat onder andere door meer aandacht voor klokkenluiderszaken. Media besteden meer aandacht aan problemen op de werkvloer. Er is vorig jaar ook een nieuwe wet gekomen, de Wet bescherming klokkenluiders, die klokkenluiders moet helpen beschermen. 
 
Mensen die bij het Huis voor Klokkenluiders komen hebben vermoedens van problemen zoals het niet goed omgaan met bedrijfsgeheimen en persoonsgegevens, fraude, of het niet naleven van veiligheidsregels. Ook krijgt de organisatie veel meldingen over sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag op het werk. 
 
Van de 369 meldingen zijn er 37 als ‘klokkenluiderszaken’ erkend, wat betekent dat deze zaken het “maatschappelijk belang” raakt. In de meeste van deze zaken ervaren melders vaak negatieve gevolgen zoals pesten, intimidatie, of ontslag. 
 
Hoe verloopt het traject na een melding? Tomesen legt uit dat het Huis voor Klokkenluiders eerst kijkt naar wat er nog te redden is tussen de melder en de werkgever.  
Ook informeert het Huis de melders over hun rechten en helpen ze soms de melders aan gesubsidieerde juridische hulp.  
 
In 2023 namen werkgevers ook veel meer contact op met het Huis voor Klokkenluiders om het meldproces goed te regelen. Volgens Tomesen zien werkgevers de situatie vaak anders wanneer het Huis betrokken is. 

Klik hier voor de website van het Huis voor Klokkenluiders. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud