DNieuws

In Europa is voor het eerst in een half jaar meer elektriciteit gemaakt uit zon en wind dan uit kolen en gas. Dit geldt ook voor Nederland. 

In de afgelopen zes maanden kwam 30 procent van de elektriciteit in de Europese Unie uit zonnepanelen en windturbines. Tegelijkertijd daalde de productie uit kolen en gas naar 27 procent. De rest van de elektriciteit werd gemaakt uit bijvoorbeeld water- en kernenergie. 

In dertien EU-landen, waaronder Duitsland, België, Hongarije en Nederland, werd voor het eerst meer stroom uit zon en wind gemaakt dan uit kolen en gas. 

Martien Visser, docent energietransitie aan de Hanzehogeschool, noemt dit een belangrijke stap, maar zegt dat het alleen om elektriciteit gaat, wat maar 20 procent van onze totale energievraag is. 

Ondanks dat er meer stroom wordt gemaakt uit zon en wind en dat er minder vraag is naar elektriciteit, daalt de prijs van elektriciteit nauwelijks. Visser legt uit dat dit komt doordat gascentrales nog steeds nodig zijn voor het maken van elektriciteit. Gascentrales worden ingezet wanneer er geen wind of zon is. De gasprijs is nog steeds redelijk hoog. 

Een groot probleem bij het gebruik van zon- en windenergie is de opslag. “Op dit moment kunnen we stroom van zon en wind nauwelijks opslaan wanneer de vraag lager is dan de productie,” zegt Visser. Hierdoor gaat veel stroom verloren. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud