DNieuws

Drugscriminelen kunnen op de chatapp Telegram ongestoord hun gang gaan. De NOS heeft daar onderzoek naar gedaan.  
In openbare chatgroepen met duizenden leden worden dagelijks een heleboel berichten geplaatst waarin softdrugs, harddrugs en zware medicijnen te koop zijn. Sommige accounts richten zich specifiek op de Nederlandse markt en blijven jarenlang actief. 

Het onderzoek laat zien dat het opsporen van drugs op Telegram heel makkelijk gaat. Met simpele zoektermen zijn de drugsadvertenties te vinden. Er worden verschillende hoeveelheden aangeboden: van kleine hoeveelheden tot kilo’s. In 2023 waren er 2,5 miljoen drugsadvertenties. 

Het lijkt erop dat Telegram hier niets aan doet. De politie zegt dat zij weinig medewerking krijgen van Telegram. Telegram zegt wel er iets aan te doen, maar de politie merkt er niets van. 

De drugsadvertenties zijn verspreid over 21 verschillende chatgroepen, waarin niet alleen drugs, maar ook illegale zaken zoals vuurwerk en materialen voor oplichting worden aangeboden. Cocaïne en xtc zijn favoriet, maar ook het verboden drug 3-MMC wordt aangeboden. 

Opvallend is dat er advertenties zijn die steeds terugkomen. De NOS ontdekte bijna 55.000 drugsadvertenties in 2023, die elke keer worden geplaatst. De verkopers zitten in heel Nederland en vermelden in welke plaatsen ze leveren. 

Bron: www.nos.nl

Het blijft echter onduidelijk of alle 9900 aanbieders echt drugs verkopen. Oplichters zijn ook actief op Telegram. 

De NOS heeft met een paar verkopers contact gehad. Voor die verkopers is Telegram vooral een advertentiekanaal en een makkelijke manier om nieuwe klanten te werven. 

Volgens een deskundige van de TU Delft heeft de handel op het dark web zich voor een groot deel verplaatst naar Telegram. Het is makkelijker om via Telegram te bestellen en het gaat ook sneller met bezorgen. 

De politie weet niet zeker of de drugshandel op Telegram echt zo groot is ondanks de miljoenen advertenties. Er worden ook veel “spookadvertenties” geplaatst.  
De politie is vooral bezig met de grotere drugshandelaren en met andere prioriteiten, zoals wapenhandel.  

De Nederlandse overheid doet nu niets tegen Telegram, maar Duitsland doet dat wel. Daar kreeg het bedrijf een boete. Ook heeft Telegram te maken met strengere Europese regels. 

Vroeger had de NOS ook een onderzoek gedaan naar Telegram. Toen bleek dat Telegram bijna niks doet tegen chatgroepen, waarin intieme beelden van vrouwen en hun contactgegevens worden gedeeld. Ook zijn er extreemrechtse groepen actief. 

Verschillende verkopers zeggen tegen de NOS dat ze erg voorzichtig zijn vanwege mogelijke undercoveragenten. Al denkt een van hen dat het wel meevalt: “Zolang je geen wapens of vrouwen verkoopt laten ze je met rust.” 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud