DNieuws

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezegd dat de nieuwe variant van mpox in Afrika een internationale noodsituatie is. Afgelopen donderdag 15 augustus werd de nieuwe variant clade 1b voor het eerst buiten Afrika ontdekt, namelijk in Zweden.  

Het mpox-virus (dat vroeger apenpokken heette) komt uit de Democratische Republiek Congo, waar ook nu nog de meeste mensen besmet zijn. Het virus is waarschijnlijk door handelaren en mensen die voor werk reizen naar andere landen in Afrika verspreid. 

Volgens de WHO zijn dit jaar al meer dan 14.000 mensen in Afrika besmet met het virus. Meer dan 500 mensen zijn overleden. 

De variant clade 1b verspreidt zich nu snel in Afrika. Volgens Chantal Reusken van het RIVM lijkt deze nieuwe variant besmettelijker en gevaarlijker te zijn dan andere varianten, maar dat moet nog verder worden onderzocht. 

Het mpox-virus kan van dier op mens overgaan, maar ook van mens op mens, vooral door intiem contact zoals zoenen en seks. “Je krijgt mpox door direct contact met een blaasje of het vocht ervan,” zegt Reusken. 

Als je het virus krijgt, heb je in het begin last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen verschijnen er vlekken op de huid. Deze vlekken veranderen in blaasjes, die na twee tot drie weken van de huid afvallen. 

Reusken zegt dat de gezondheid van de patiënt belangrijk is. Een zwakke weerstand kan de ziekte verergeren. Maar in Europa is het gezondheidssysteem beter dan in Afrika. Het kan dus zijn dat in Europa veel minder mensen doodgaan, maar dat is nog niet zeker. 

Komt het virus ook naar Nederland? Dat hangt af van hoe mensen reizen. Reusken zegt dat Nederlanders die naar gebieden met veel besmettingen reizen en daar dicht contact hebben met de lokale bevolking, meer kans hebben om het virus mee terug te nemen.  

Ze denkt dat de kans op een uitbraak klein is. “Mpox is een virus dat goed te controleren is,” zegt ze. “In Nederland kunnen we snel een besmetting opsporen en nagaan met wie de patiënt contact heeft gehad. Het belangrijkste is dat een arts het virus herkent, zodat ons gezondheidssysteem snel kan ingrijpen.” 
 
Een Deens bedrijf maakt een mpox-vaccin. Het bedrijf wil de productie verhogen. Het bedrijf verwacht dit jaar 2 miljoen extra doses te leveren en 10 miljoen tegen eind 2025. Ze willen ook technologie delen met Afrikaanse fabrikanten, zodat het vaccin ook in Afrika kan worden gemaakt. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud