DNieuws

Zorgverzekeraars vragen nog steeds naaktfoto’s aan vrouwen met borstkanker. En dat terwijl dat helemaal niet mag. Daarnaast wordt er ook niet zorgvuldig omgegaan met die foto’s. 

De NOS heeft daar onderzoek naar gedaan. 

Veel vrouwen die hun borsten hebben laten verwijderen vanwege borstkanker kiezen voor een hersteloperatie, waarbij nieuwe borsten worden gemaakt. De eerste hersteloperatie wordt vergoed, maar bij vervolgoperaties moeten ze apart toestemming vragen aan de verzekeraar. Volgens juristen is dat discriminatie, want alleen bij borstkanker worden vervolgoperaties niet standaard vergoed. Bij andere soorten kanker is dat wel zo.  

Als een vrouw met borstkanker een 2e hersteloperatie nodig heeft, omdat de 1e hersteloperatie niet goed is gegaan, zegt de zorgverzekeraar dat ze eerst foto’s van haar borsten moet opsturen. Dat mag helemaal niet. Per 1 januari 2023 moeten die foto’s in het ziekenhuis worden gemaakt en worden ze opgestuurd door de plastisch chirurg. 
 
Vrouwen die de foto’s moesten opsturen, voelden zich vernederd en gefrustreerd. Ze zijn al elke dag bezig met hun ziekte, wat al veel energie kost en zij zich kwetsbaar voelen. 

De zorgverzekeraars gaan daarnaast ook niet zorgvuldig om met de foto’s. Soms gaan die foto’s langs verschillende medewerkers van de zorgverzekeraar, of ze raken kwijt.  

Een hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam zegt dat de zorgverzekeraars gewoon niet de foto’s mogen vragen aan vrouwen met borstkanker. 

Ook worden aanvragen voor vervolgoperaties vaak eerst afgewezen en pas na klachten goedgekeurd, zonder uitleg. 
De hoogleraar geeft aan dat de zorgverzekeraars denken: “Als wij zo min mogelijk moeite doen en de aanvraag gewoon meteen afkeuren, doen die vrouwen er verder niets meer mee.” Het kost die vrouwen te veel energie om ertegen te protesteren. 
 
Niet de zorgverzekeraar bepaalt of een operatie nodig is, maar de plastisch chirurg, zegt de hoogleraar. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud