DNieuws

Nederland gaat van regen in de winter naar regen in de lente. Het wisselvallige weer blijft ook wel even zo na Pasen. Een reden hiervoor kan extra warm oceaanwater zijn, ver weg van hier. Deze invloed van de natuur wordt ook wel El Niño genoemd.  

Volgens Carine Homan van het KNMI beïnvloedt El Niño normaal gesproken alleen het weer in de tropen en de landen rond de Grote Oceaan (Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Australië), niet Europa. Maar er is één uitzondering: de lente. Grafieken laten zien dat het voorjaar in Nederland vaak natter is na een El Niño. 

El Niño is een invloed van de natuur dat af en toe komt. Het water in het oostelijke deel van de Grote Oceaan wordt dan warmer dan normaal. Enkele maanden later verspreidt dit warme water zich over een groter gebied. Dat is het punt dat ook het Nederlandse lenteweer beïnvloed kan worden, en er meer regen kan komen. 

Homan zegt dat er ook andere dingen zijn die ons weer beïnvloeden en we niet moeten verwachten dat het drie maanden lang alleen maar regent. El Niño heeft niet de volledige controle over het lenteweer in Nederland, het verhoogt alleen de kans op regen een beetje. Ze zegt ook dat dit verband alleen geldt voor de lentemaanden maart, april en mei – en het in juni afgelopen zou moeten zijn met het wisselvallige weer. 

El Niño beïnvloedt ook de wereldwijde temperatuur. Meestal wordt ongeveer negentig procent van de warmte van de vele broeikasgassen opgenomen door de koelere oceanen. Dit remt de opwarming van de aarde af. Tijdens El Niño worden de oceanen juist warmer, waardoor de afkoeling minder goed werkt. Hierdoor stijgt de wereldtemperatuur tijdens en kort na El Niño extra snel. Dit is een van de redenen waarom 2023 wereldwijd recordwarm was, en ook 2024 begint wereldwijd extra warm. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud