DNieuws

Op zaterdag 25 januari organiseerde Nederlandse Dove Jongeren (NDJ) het Landelijke Jongerenoverleg (LJO). NDJ zet zich in voor de belangen van dove jongeren in Nederland en streeft ernaar hen te empoweren en hun ontwikkeling te stimuleren. Dit doet de organisatie onder andere door middel van lezingen en workshops, met als doel dove jongeren volwaardig te laten deelnemen aan de maatschappij.

Wat is het Landelijke Jongerenoverleg?
DNieuws sprak met Miriam Wolters, intern voorzitter NDJ, over het belang van het LJO. Wolters legt uit: “Het Landelijke Jongerenoverleg is bedoeld voor alle dove en slechthorende jongeren in Nederland. Tijdens deze bijeenkomst kunnen zij samenkomen om ideeën, problemen en wensen te bespreken die belangrijk zijn voor de dovengemeenschap.”

Tijdens het LJO worden uiteenlopende thema’s behandeld, zoals onderwijs, werk, toegankelijkheid en cultuur. Daarnaast bieden de aanwezige jongeren advies aan het NDJ-bestuur over verbeterpunten voor dove jongeren in Nederland.

Volgens Wolters is het LJO niet alleen een moment om inhoudelijke kwesties te bespreken, maar ook een waardevolle gelegenheid om te netwerken en nieuwe mensen te ontmoeten binnen de dovengemeenschap. “We willen niet alleen dat jongeren hun ideeën en meningen kunnen overbrengen, maar ook dat NDJ meer zichtbaar wordt voor dove jongeren. Ons doel is om transparanter te zijn en hen enthousiast te maken om zich bij ons aan te sluiten, bijvoorbeeld in een werkgroep, activiteitencommissie, politiek, PR-team of het bestuur.”

NDJ terug op de kaart
Na een periode van stilte is NDJ de afgelopen jaren weer actief geworden. Om de organisatie verder te ontwikkelen en een stevige basis te creëren, is feedback vanuit het LJO belangrijk. Tijdens de bijeenkomst wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en worden plannen voor de toekomst besproken.

Bij het LJO van 25 januari kwamen verschillende nieuwe ideeën vanuit de jongeren naar voren, waaronder de inzet van een bureaumedewerker, meer aandacht voor kinderen en jongeren onder de 21 jaar en een sterkere focus op sociale media.

Tijdens de workshopronde werden de deelnemers verdeeld in groepjes van vier om over drie hoofdonderwerpen te discussiëren: de huidige stand van NDJ, de toekomst van NDJ en de activiteiten van NDJ. Door deze interactieve opzet konden jongeren actief meedenken en hun visie delen.

Eén van de aanwezige jongeren benadrukte het belang van NDJ voor dove jongeren en was enthousiast over de bijeenkomst: “NDJ doet echt zijn best voor zijn leden, dat is mooi om te zien. De workshops waren goed georganiseerd en gaven ons de kans om mee te denken over de toekomst. Kortom, een geslaagde bijeenkomst.”

De toekomst van het LJO
Hoe ziet NDJ de toekomst van het Landelijke Jongerenoverleg? Wolters is duidelijk: “Blijven organiseren! Hopelijk wordt het elk jaar beter en groter. Dit jaar was pas de tweede editie sinds onze herstart, maar ik hoop dat er in de toekomst nog meer jongeren bij betrokken raken. Liefst met diverse achtergronden, zoals BIPOC, religieuze gemeenschappen en jongeren uit alle regio’s van Nederland, van Limburg en Brabant tot Friesland, Drenthe en Groningen.”

Klik hier voor de website van de NDJ.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud