DNieuws

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gezegd dat de Nederlandse economie in een lichte recessie is gekomen. Dat betekent dat de economie in twee opeenvolgende kwartalen is gekrompen. De inflatie is gestegen, waardoor producten en diensten duurder zijn geworden. Mensen geven minder geld uit.

Toen de coronamaatregelen waren afgelopen, steeg de Nederlandse economie heel sterk. Mensen konden eindelijk weer geld uitgeven: spullen kopen en op reis gaan.
Daar is nu minder behoefte aan, dus wordt er ook minder geld uitgegeven. Daarnaast was de export naar het buitenland in het afgelopen half jaar ook minder.

Ook het rentebeleid van de Europese Centrale Bank zorgt voor afkoeling van de economie. De ECB heeft vanaf juli 2022 stap voor stap de rente verhoogd van -0,5 procent naar 3,75 procent nu. Daardoor is het voor bedrijven en consumenten duurder geworden om geld te lenen en levert sparen juist meer op.

De economen van CBS zeggen dat er geen zorgen zijn. Het is juist goed als de economie een beetje krimpt. Doordat mensen minder producten en diensten kopen, is er minder druk op de bedrijven en de arbeidsmarkt. Er zijn nu nog steeds meer vacatures dan werklozen.

Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken heeft een reactie gegeven op de cijfers van het CBS. Het kabinet zal de cijfers meenemen in de berekeningen voor Prinsjesdag. Het kabinet is nu demissionair en kan niet zomaar nieuwe plannen maken.

De minister zegt ook dat er voorlopig geen maatregelen worden genomen voor de recessie. Er moet voldoende koopkracht blijven, en het ondernemersklimaat moet stabiel blijven. De economie moet niet verstoord worden.

De minister wil het tekort aan personeel in Nederland blijven aanpakken. Ze wil ook blijven investeren in het verbeteren van de internationale concurrentiepositie van Nederland. De minister zegt ook te kijken waar het kabinet iets kan doen aan “onnodige prijsstijgingen”.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud