Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte, is op dit moment met een delegatie in Genève, Zwitserland. Ze zijn daar om met het VN-comité Handicap te praten over hoe Nederland het VN-verdrag Handicap uitvoert. Op 15 augustus zal de delegatie aanwezig zijn bij een hoorzitting, waarin het VN-comité vragen stelt aan de Nederlandse overheid over de uitvoering van het verdrag.
Het VN-comité zal vragen stellen over veel onderwerpen die in het verdrag staan, zoals onderwijs, werk, inkomen, mobiliteit, zorg, privacy, crisiscommunicatie, noodsituaties, en beleid rond dwang en drang.
Ter voorbereiding hebben Nederlandse belangenorganisaties, waaronder Ieder(in), een lijst gemaakt met vragen die het VN-comité aan Nederland kan stellen. Deze lijst is openbaar beschikbaar. Naast deze vragenlijst heeft het VN-comité ook rapporten ontvangen van de Nederlandse overheid en andere organisaties over hoe Nederland het verdrag uitvoert.
Opvallend is dat in de delegatielijst van Ieder(in) geen doven of dovenorganisaties zijn opgenomen. DNieuws vroeg aan Kirsten de Ven-Smit, een van de voorzitters van Dovenschap, of Dovenschap was uitgenodigd voor de delegatie en of ze input hadden gegeven voor het rapport en de vragen aan het VN-comité. De Ven-Smit antwoordde dat dit niet het geval was. Ze voegde toe dat Dovenschap ook te weinig aandacht aan Ieder(in) heeft besteed door een tekort aan mankracht. Ze hoopt dat dit in de toekomst beter wordt met de nieuwe directeur, waarvoor nu een vacature openstaat.
Naar aanleiding van dit antwoord heeft DNieuws contact opgenomen met Ieder(in) en aan hen een aantal vragen gesteld, waaronder de vraag of het juist is dat Dovenschap niet is benaderd en zo ja, waarom.
Tot aan het vertalen van dit artikel heeft Ieder(in) nog niet gereageerd op deze vragen. Zodra er een reactie komt, zal dit in een ander artikel worden besproken.
De hoorzitting van het VN-comité met Nederland zal op 15 augustus live te volgen zijn, zowel in de ochtend (vanaf 10.00 uur) als in de middag (vanaf 15.00 uur). Het is nog onduidelijk of er een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) of ondertiteling beschikbaar zal zijn.
Een paar weken na de hoorzitting zal het VN-comité haar conclusies publiceren. Hierin staat wat Nederland goed doet en waar er nog zorgen zijn. Het comité zal ook advies geven over hoe Nederland de uitvoering van het verdrag kan verbeteren. Deze conclusies en adviezen zijn belangrijk om wetten, regels en de uitvoering daarvan in Nederland te verbeteren.