DNieuws

De meeste Nederlandse huishoudens hebben in 2024 meer te besteden dan eerst werd gedacht. Dat staat in het nieuwe rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Alle inkomensgroepen gaan er volgens het CPB op vooruit. 

Het CPB is een Nederlandse overheidsorganisatie die zich vooral bezighoudt met het maken van voorspellingen en analyses over de economie. 

In 2023 daalde de koopkracht [hoeveel een gezin gemiddeld kan kopen, red.] een beetje (-0,8%), maar voor 2024 wordt verwacht dat het met 2,7% zal stijgen. Dit is beter dan eerder voorspeld, toen werd gedacht dat de stijging minder dan 2% zou zijn. De verbetering komt vooral door hogere lonen en lagere prijzen van bijvoorbeeld eten of spullen. 

Maar het CPB geeft ook een waarschuwing. De overheid moet de financiën beter op orde brengen. Want het overheidstekort dreigt groter te worden. Als de overheid meer geld uitgeeft dan dat het binnenkrijgt, is dat een tekort of een schuld. 

De komende jaren zal de overheid veel geld moeten uitgeven voor klimaat, sociale voorzieningen, zorg en defensie. Door de gestegen rente moet Nederland ook miljarden per jaar meer betalen over de schuld. 

Het CPB zegt dat het overheidstekort te snel groter wordt. In 2028 zal het tekort 3,3 procent zijn van het bruto binnenlands product (bbp). BBP staat voor alles wat we in Nederland in een jaar verdienen.  
Als mensen of bedrijven zien dat de overheid een schuld opbouwt, krijgen ze minder vertrouwen en gaan ze minder uitgeven. Dit kan de economische groei remmen. 

In 2032 zal het tekort oplopen tot 4,6 procent van het bbp. Dat is ruim boven de afspraak van 3 procent die de Europese Unie van alle landen verwacht. De verwachting voor de economische groei is iets naar beneden bijgesteld, van 1,5 naar 1,1 procent. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud