DNieuws

Vandaag worden er in de ziekenhuizen Amsterdam UMC en Erasmus MC Rotterdam 2 vondelingenkamers geopend. Moeders kunnen daar naartoe als ze niet meer voor hun baby kunnen zorgen. Verpleegkundigen bieden hulp, maar de moeder kan ook anoniem haar baby afstaan.  

De stichting Beschermde Wieg organiseert deze kamers. Er zijn in Nederland al op 11 plekken vondelingenkamers, daar komen er dus vandaag 2 bij in de ziekenhuizen. 4 andere ziekenhuizen hebben al gezegd dat zij ook een vondelingenkamer willen. 

Hoe werkt zo’n vondelingenkamer? Als een moeder met een baby de kamer binnengaat, sluit de deur automatisch achter haar. Dan kan niemand haar zien. Zodra de deur dicht is, gaat er een signaal naar een verpleegkundige dat de kamer wordt gebruikt. Dan kan de moeder haar tijd nemen om te besluiten wat zij wil: de baby in een wieg leggen en weggaan of via een intercom contact opnemen met de verpleegkundige. 

Ongeveer 2x per jaar wordt zo’n kamer gebruikt. In de afgelopen jaren is het altijd gelukt om de moeder en de baby bij elkaar te houden of weer bij elkaar te brengen dankzij de hulp. 

Volgens de Beschermde Wieg zijn vondelingenkamers echt nodig, omdat er de afgelopen jaren levende of dode baby’s zijn gevonden op verschillende plekken in Nederland. Zoals in een afvalbak.   

Een moeder die vroeger haar baby achter wilde laten in een vondelingenkamer, deelt haar ervaring. Zij was toen dakloos en maakte een hele zware periode door. Dat wilde ze niet voor haar kind, maar vond het ook heel moeilijk om haar baby af te staan. Ze leeft nu met haar kinderen in een huis. Zij wil het taboe rondom dit onderwerp doorbreken. Ze zegt dat het heel belangrijk is om vrouwen tijdens hun zwangerschap en moederschap te steunen. 

Het is officieel verboden om een kind te vondeling te leggen, maar vijf jaar geleden heeft de minister besloten vondelingenkamers te gedogen. Zo kunnen baby’s worden gered. Sinds die tijd is er meer behoefte aan vondelingenkamers. 

De stichting Beschermde Wieg geeft ook begeleiding aan zwangere vrouwen en moeders. Het afgelopen jaar hebben 2000 vrouwen hulp gezocht bij de stichting, waarvan de meesten uiteindelijk ervoor kozen om voor hun baby te blijven zorgen.  

Heb je hulp nodig bij je zwangerschap of je moederschap?
Klik hier om te chatten met stichting Beschermde Wieg.
Whatsappen is ook mogelijk via 06-42755045. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud