In Afghanistan hebben meer dan 28 miljoen mensen snel humanitaire hulp nodig. Dat zegt het Rode Kruis. De hulporganisatie zegt dat er een onzichtbare ramp plaatsvindt.
De temperaturen in Afghanistan komen nu onder het vriespunt en er valt sneeuw. Hierdoor hebben duizenden mensen een warm huis nodig.
Er waren vorig jaar en in 2022 veel aardbevingen. Mensen wonen daarom in tenten, hebben ze bijna geen geld en weinig eten.
Pakistan heeft daarnaast ook sinds november honderdduizenden Afghanen het land uitgezet. Deze mensen wonen in tentenkampen aan de grens tussen Pakistan en Afghanistan. Als ze niet vrijwillig vertrekken, worden ze gearresteerd en het land uitgezet.
Pakistan zegt dat er in het land steeds meer aanslagen worden gedaan door een aantal Afghanen, en daarom moet iedere Afghaan nu weg. De Verenigde Naties vraagt al steeds aan de Pakistaanse regering om te stoppen met de deportaties.
Volgens het Rode Kruis leeft nu 85 procent van de bevolking in Afghanistan onder de armoedegrens. Er zijn volgens de hulporganisatie miljoenen euro’s extra nodig om de Afghanen hulp te bieden.
Door de sneeuw op de wegen zijn mensen in afgelegen gebieden moeilijk te bereiken. Ook veel hulporganisaties worstelen met hoe ze mensen kunnen helpen.
Sinds de Taliban in 2021 aan de macht kwamen zit Afghanistan in een isolement en is de economie ingestort. Er is ook nog inflatie in de hele regio, door de oorlog in Oekraïne. Daar komen de natuurrampen bovenop en ook de deportatie van Afghanen door Pakistan.
De Taliban doen voor een deel wat ze kunnen, maar eigenlijk hebben ze niet genoeg geld en middelen. Ook kunnen ze andere landen niet direct om hulp vragen omdat ze geen diplomatieke banden met die landen hebben.