DNieuws

Afgelopen zaterdag 14 september brak er noodweer uit in Midden- en Oost-Europa. Door de vele regen zijn er in Roemenië, Polen, Oostenrijk en Tsjechië overstromingen ontstaan en zijn er mensen omgekomen. De hulpdiensten hebben het erg druk en kunnen niet overal meteen helpen.  

Vooral in Roemenië staan veel steden en dorpen onder water. In Oostenrijk valt er ook nog eens sneeuw, wat niet normaal is voor de tijd van het jaar. Er wordt verwacht dat die sneeuw gaat smelten, wat nog meer wateroverlast geeft. Daarnaast zijn in het land tien dammen doorgebroken. 
De Poolse regering wil door de overstromingen de “noodtoestand” uitroepen. Polen heeft ook de EU om hulp gevraagd, zoals medische spullen en helikopters.  

Duitsland en Hongarije bereiden zich voor op wateroverlast, omdat de rivieren daar ook aan het stijgen zijn. 

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke verwacht dat landen in Centraal-Europa de komende dagen nog veel last krijgen. Hoewel het meeste regen al is gevallen, zijn alleen de kleine en middelgrote rivieren overstroomd. Vanaf vandaag zouden de grootste rivieren hoogwater krijgen en ook overstromen.  
 
De hevige regen komt door een lagedrukgebied dat warme, vochtige lucht uit de Middellandse Zee meeneemt, zegt Kuipers Munneke. “Het gebied blijft daar al een tijd hangen en werkt als een waterpomp, die water uit de zee haalt en in delen van Midden-Europa laat vallen.” Klimaatverandering speelt ook een rol: elke graad opwarming zorgt voor meer regen. Hierdoor bevat elke regenbui nu meer water dan vroeger.  

De hoeveelheid overlast neemt steeds sneller toe, zegt Kuipers Munneke. “Vroeger hield een stuwdam elk jaar bijna al het water tegen zonder problemen. Maar als de dam nu meer water moet tegenhouden dan hij aankan, kan hij breken. Dit gebeurt steeds vaker, wat voor veel overlast zorgt.” 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud