Het parlement van Irak heeft een antihomowet aangenomen. Door de wet is het strafbaar om een relatie te hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Als je betrapt wordt, kun je tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Conservatieve politieke partijen, vooral de sjiitische, steunden deze wet, en zij zijn de grootste groep in het parlement, dat vooral uit moslims bestaat.
Ook zijn er straffen ingesteld voor transgender personen door een oude antiprostitutiewet aan te passen. Hierdoor wordt geslachtsverandering ook strafbaar. Transgender personen en artsen die operaties uitvoeren kunnen hiervoor drie jaar gevangenisstraf krijgen. Zelfs mannen die vrouwelijke kleren dragen, kunnen gestraft worden.
Vóór deze wet waren er geen specifieke wetten tegen homoseksualiteit in Irak, maar het was wel iets waar mensen niet openlijk over praatten, vooral in conservatieve kringen. Vroeger zijn er wel lhbti’ers veroordeeld voor bijvoorbeeld seksuele handelingen tussen mannen, en sommigen zijn zelfs vermoord door individuen of groepen.
Eerst stond er in de nieuwe antihomowet dat relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht bestraft konden worden met de doodstraf, maar dit werd veranderd na druk van landen zoals Europa en de Verenigde Staten.
Amerika en Nederland zijn kritisch op deze nieuwe wet. Ze zijn bezorgd omdat ze vinden dat het de mensenrechten schendt. Amerika zegt dat deze wetten Irak economisch gezien in de problemen kunnen brengen. Bedrijven die internationale zaken doen met Irak hebben gezegd dat zulke discriminatie slecht is voor de zakelijke en economische groei van het land.
Hoewel Amerika kritisch is op Irak, hebben sommige Amerikaanse staten wel ook antitranswetgeving ingevoerd. En in Nederland willen bijvoorbeeld de NSC en SGP dat de nieuwe Transgenderwet er niet komt. Deze wet gaat over het makkelijker maken voor transgender personen om hun geslacht te wijzigen in bijvoorbeeld paspoorten of geboorteaktes. Nu moeten ze daarvoor eerst een verklaring van een deskundige hebben en minstens 16 jaar oud zijn om dit te doen. Maar de nieuwe wet wil die leeftijdsgrens weghalen. In plaats daarvan zou een rechter het verzoek moeten goedkeuren voor de wijziging.