Het aantal mensen in Nederland dat niet voldoende te eten heeft, is in de afgelopen twee jaar niet afgenomen. Ook al waren er maatregelen genomen om dit op te lossen.
Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Rode Kruis.
Een deel van de bevolking, namelijk 14 procent, ervaart voedselnood, waarbij het niet alleen gaat om onvoldoende eten, maar ook om bijvoorbeeld ongezond of eenzijdig voedsel.
De belangrijkste oorzaken die genoemd worden voor de voedselnood zijn geldgebrek en een gebrek aan tijd om voldoende en gevarieerd te eten.
Het Rode Kruis zegt dat het onderzoek laat zien dat minstens 450.000 volwassenen te maken hebben met ‘verborgen voedselnood’. Dat betekent dat deze groep wel hulp wil, maar deze niet krijgt. Vaak omdat hun inkomen te hoog is voor steun van de Voedselbank.
Sommige mensen uit het onderzoek zeggen dat zij zich schamen om om hulp te vragen. Ze vinden het namelijk lastig om hun financiële situatie bloot te geven. Of ze weten niet dat er hulp beschikbaar is.
Het Rode Kruis zegt dat het aantal van 450.000 mensen met voedselnood een schatting is en dat het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk hoger ligt.
Dit is verrassend. Andere onderzoeken laten namelijk zien dat armoede in Nederland minder wordt door overheidsmaatregelen, zoals meer geld voor mensen met lage inkomens en extra geld voor gezinnen met kinderen. Maar het Rode Kruis denkt dat er nog steeds mensen zijn die niet genoeg hulp krijgen, zelfs met al die maatregelen.
Voedselnood komt voor in verschillende delen van de samenleving, vooral in grote steden.
Het Rode Kruis vindt dat de overheid blijvend moet helpen met een goede oplossing. Mensen moeten ook gemakkelijker hulp kunnen krijgen, zonder dat ze hun hele financiële situatie moeten laten zien.