Uit onderzoek blijkt dat meer dan 25 % van de jongeren (18-25 jaar) binnen twee jaar na hun eerste schuld een nieuwe schuld maakt, vaak terwijl de eerste schuld nog niet is afbetaald. Vooral problemen met het betalen van de zorgverzekering hebben hiermee te maken. Bijna de helft van de jongeren die moeite heeft met het betalen van hun zorgpremie, krijgt te maken met meer schuldenstapeling.
Deze schulden hebben vaak grote gevolgen voor de toekomst van jongeren. Ze kunnen zorgen voor stress, gezondheidsklachten en financiële problemen, zoals het niet kunnen kopen van een huis. Er zijn veel redenen voor deze schulden. De kosten van het dagelijks leven stijgen, het inkomen is onzeker, jongeren doen impulsaankopen en hebben vaak te weinig kennis over geldzaken.
Thalissa (26) uit Gouda is een van de jongeren die door schulden in de problemen kwam. Toen ze achttien werd, kreeg ze geen reiskostenvergoeding meer van de jeugdzorg voor school en moest ze ook haar zorgverzekering betalen. Dit lukte haar niet, en daardoor liepen haar schulden op tot 70.000 euro. Met hulp van de gemeente is ze nu bijna uit de schulden, maar ze zegt dat haar leven door deze problemen jarenlang heeft stilgestaan.
De incassobureaus GGN en Flanderijn vinden het belangrijk dat jongeren op school leren hoe ze met geld moeten omgaan. Veel jongeren weten namelijk niet goed hoe ze hun geld moeten beheren en schamen zich om over hun geldproblemen te praten. De experts waarschuwen ook voor diensten waarmee jongeren makkelijk spullen op afbetaling kunnen kopen, wat hun financiële problemen nog groter kan maken.
De incassobureaus zeggen dat jongeren snel contact op moeten nemen met schuldeisers of deurwaarders als ze moeite hebben met betalen. Vaak zijn er oplossingen, zoals afspraken over hoe en wanneer je kunt betalen. Gemeenten kunnen ook helpen door jongeren met schulden snel te vinden en hulp te geven.