DNieuws

Onderzoek van Ipsos voor de NOS laat zien dat het de situatie Israël-Hamas geen grote invloed heeft op de stemkeuze van kiezers, ook al wordt er veel aandacht aan gegeven door de partijen in de verkiezingscampagne. Ook de oorlog in Oekraïne speelt maar een kleine rol. 

Nederlanders vinden andere thema’s veel belangrijker: inflatie, zorg, woningen, migratie en klimaat. 

Ook al zijn die thema belangrijk voor de kiezers, toch komt dat niet altijd terug in hun stemkeuze.  

Voor hun stemkeuze vinden Nederlanders gezondheidszorg (65 procent) het belangrijkst, gevolgd door betrouwbaarheid van de overheid (63 procent), inflatie (62 procent), normen en waarden (60 procent) en immigratie en asiel (55 procent). 

Het onderzoek van Ipsos laat ook zien dat het vertrouwen in de landelijke politiek bij alle leeftijdsgroepen laag is. Vier op de tien Nederlanders hebben momenteel vertrouwen in de politiek. Waarom is dat zo laag? Omdat de kiezers vinden dat de politiek geen harde keuzes kan maken en problemen op kan lossen. 

Kiezers vinden dat de politiek vaker knopen moet doorhakken, ook als niet iedereen daar even tevreden mee is. De kiezers willen vooral beleid op het gebied van migratie, ouderenzorg, de huizenmarkt en koopkracht, net als stikstof- en klimaatbeleid.  

Veel Nederlanders denken dat de Tweede Kamer beter zou werken als er minder partijen zijn. Steeds meer kiezers (43 procent) staan open voor een kiesdrempel.  

Een kiesdrempel betekent dat een politieke partij een minimumpercentage van de stemmen moet halen om zetels te krijgen in bijvoorbeeld de Tweede Kamer. Als ze dit minimum niet halen, krijgen ze geen zetels, ook al hebben mensen wel op ze gestemd. Hiermee kan worden voorkomen dat er te veel kleine partijen zijn in het parlement. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud